Личните лекари отново не са си получили всички пари за направените прегледи. Здравната каса им дължи компенсациите за пенсионери от началото на годината.

От тази година възрастните хора плащат само един лев за преглед, вместо цялата такса от 2 лева и 90 ст. Разликата трябва да бъде покрита от държавния бюджет. Здравното министерство е превело парите на касата, но тя все още бави плащането с неясни аргументи. От съсловната организация вече са изпратили две официални запитвания до касата, съобщава bTV.

За да няма измами и спекулация от пациенти, от понеделник дори заработи и електронна услуга в помощ на личните лекари, която им позволява да правят справки онлайн за осигурителния статус на пациентите си.

За момента джипитата няма да връщат пациенти и ще продължават да извършват прегледи. 

"За месец януари ние сме се отчели на 5 февруари тази дейност за пенсионерите, а в средата на март тези компенсации не сме ги получили, което не е нормално. Ние си вършим работата преглеждаме пациентите, но се чувстваме унизени. Нека да бъдат гарантирани в срокове тези плащания към нас", обяснява д-р Диана Чинарска.