Между 90 000 и 100 000 асансьора, които представляват около 80 процента от всички асансьори в България, трябва да бъдат преправени, за да отговарят на допълнителните изисквания в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите, които бяха одобрени от правителството днес. Това заяви за Клуб Z главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков.

Гласуваните от правителството промени засягат съоръженията, които са пуснати на пазара преди 2002 г. Според Маринков това е основната част от асансьорите в България. Официална статистика за броя на този вид превозни устройства няма. От браншовата организация обаче предполагат, че асансьорите у нас са около 120 000.

Промените в наредбата спускат редица задължения за собствениците на сгради, в които има стари асансьори. Те са няколко вида и са с различен краен срок за въвеждане. Замисълът им е да се повиши безопасността на пътниците, на работниците от поддържащите фирми и на инспекторите по техническия надзор.

Разходите за всичките нововъведения са за сметка на собствениците на сградите.

Една от промените е за асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната. Такива са около 2000 съоръжения в България. До края на следващата година на тях трябва да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допуска движение на асансьора, ако е претоварен.

Според друго изискване на наредбата кабините на асансьорите трябва да бъде осигурено аварийно осветление, което да се включва автоматично при спиране на тока.

До края на 2016 г. в асансьорите трябва да се монтира и система за разговори между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Идеята е така да се осигури максимално бърза реакция от сервизната фирма при инцидент.

Най-отдалечено във времето е изискването под кабината на асансьорите да бъде монтиран предпазен щит срещу пропадане. Крайният срок за поставянето му е  31 декември 2023 г. за жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. за съоръженията в административни постройки.

Въвеждат се неработещи текстове, които няма да се спазват, категоричен е Маринков. Според него хората в България нямат средства, за да поддържат асансьорите си в добро състояние.

Асансьорите в България наистина са в окаяно състояние, но тези промени не са решението, смята главният секретар на Българската асансьорна асоциация. Според него е добре да се направи анализ на цялостното състояние на подемните устройства в страната и на база на получените резултати да се кандидатства за средства по програмите за енергийна ефективност на Евросъюза, с които да бъдат подменени опасните. 

Това е напълно възможно, тъй като новите съоръжения харчат с над 80% по-малко ток от старите, обяснява Маринков.