"Безсмислено е да се коментира смъртното наказание - то никога няма да се върне." Това каза адвокат Марин Марковски пред Нова тв тази сутрин по повод на зверските престъпления от последните дни. Той бе поканен да коментира убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново, малолетните циганчета, които затриха човек за една забележка в Правец и т.н.

Юристът каза, че дебатът за промяна на престъпниците е много дълъг. В него трябва да бъдат включени и религиозно възпитание в училище, и контактуване с природата на осъдените, за да се очовечат.

Марковски обаче предложи, като има присъда "доживот" - или дори тя да бъде отменена, да се сложи минимален праг от 40 г. затвор. Защото сега при призната вина, при споразумение с прокуратурата, при амнистии и т.н. няма гаранция, че наложеното първоначално наказание няма да бъде намалено драстично.

Илиян Ангелов от Патриотичния фронт обаче даде пример, че светът се променя и преди две години е изглеждало невероятно да има и Ислямска държава - затова не вижда невъзможност да се върне и умъртвяването като наказание.

И да не стане като закон, от ПФ ще направят поне дебат за връщане на смъртната присъда, каза Ангелов.

Той даде пример с уж съвършената съдебна система на Франция - когато един терорист, избил много хора, излежи максимума от 20 г. и излезе на улицата, ще се промени ли, попита той.