СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Водихме интензивен разговор, но без препирни по отделните точки на договореностите от Минск. Искам още в началото да изразя голямото си уважение относно усилията, които полагат президентът Порошенко, украинското правителство и парламентът, за да има Украйна мирно бъдеще”.

Това заяви днес пред журналисти германската канцлерка Ангела Меркел след близо двучасова среща в Берлин с украинския президент Петро Порошенко.

“На днешния ден трябва да припомним, че преди година Крим беше анексиран от Русия в разрез с международното право. Искам още веднъж да заявя ясно, че това ние няма да забравим и то защото този акт постави под въпрос европейския мирен ред. Ние  работим за мирно решение. Няма да се уморим да настояваме за възстановяване на пълния суверинитет и териториалната цялост на Украйна”, изрече Меркел и продължи:

“Ние работим по три основни елемента – подкрепа за Украйна, намиране на мирно и дипломатическо решение на конфликта и готовност, ако това е необходимо, да наложим нови санкции срощу Русия, но не като самоцел. Ние не ги желаем, но ако те станат неизбежни, ще ги приложим. Важното сега обаче е да се спазят договореностите от Минск. Прилагането им се оказа сложно, примирие още не е постигнато. Ние работим съвместно с ОССЕ, за да се гарантира примирието, но преди всичко да се осъществи надеждо изтеглянето на тежките оръжия. В тази посока има значителни празнини при сепаратистите.”

Канцлерката подчерта и важността на хуманитарната помощ за населението от Донбас, която също е залегнала в споразумението от Минск. За жалост все още не се е удало на Международния Червен кръст да има достатъчен достъп до районите на Донецк и Луганск. Това трябвало да се промени.

“Когато примирието наистина се спази и заложниците бъдат освободени, тогава ще имаме по-добри възможности да стимулираме политическия процес, залегнал също в споразумението от Минск”, отбеляза Меркел, визирайки даване на по-голяма автономия на районите от Източна Украйна. “Имам впечатление, че Украйна ще направи всичко възможно да претвори в дело пакета от Минск. Ние от германска страна заедно с Франция също ще направим всичко, за да дадем шанс на мирните решения, макар да ни предстои още много работа, но вече има светлина в тунела”, каза Меркел.

Порошенко благодари на канцлерката и на нейното правителство за голямата подкрепа за Украйна за преодоляване на тежкото положение в Донбас, както и за запазването на териториалната цялост на страната. Гостът припомни, че откакто е президент, той и Меркел са провели над 60 телефонни разговора, 11 пъти са се срещали, но това е първото му посещение в Берлин.

Порошенко увери, че Киев спазва примирието. На 15 март войската е получила заповед да се изтегли от позициите си в Донбас. На наблюдателите от ОССЕ се давали точни данни откъде се изтеглят украинските тежки оръжия, техните инвентарни номера, както и къде се складират.