След преврата в Киев бяхме готови да поставим ядрените оръжия в пълна бойна готовност, признава президентът Путин във филма "Крим - пътят към родината". Той бе пуснах по тв канала "Россия 1" снощи. Както е известно на 16 март миналата година на полуострова бе проведен референдум за присъединяването на Крим към Русия.

"Не се знаеш как първоначално ще реагират (държавите по света б.р.) на вливането на полуострова в Русия и затова аз трябваше първо да дам преки нареждания на нашите Въоръжение сили. Те трябваше да бъдат ориентирани в ситуацията", разказва Путин. И на въпрос това означавало ли е, че Кремъл е бил готов да приведе в готовност ядрените сили, президентът отговаря: "Бяхме готови да направим това. Не го искахме, но ни принуждаваха".

Той обяснява също, че са били разположение на територията на автономната област брегови комплекси "Бастион", които били разгърнати така, че да се види всичко от Космоса. За да се разоръжи армията на Украйна, която в Крим наброявала около 20 000 бойци, Путин дал заповед там да се прехвърлят спецчасти от разузнаването, морската пехота и десантчици.

Според руския лидер американците са реалните кукловоди на преврата в Киев. Били обучавани украински националисти в Полша и Литва, които да вземат властта, а Русия просто трябвало да брани интересите на своите съграждани. И затова на 22 срещу 23 февруари вечерта в 7 часа сутринта той дал нареждане да се вземат мерки Крим да се върне в Русия. После историята вече е ясна - появата на зелените човечета, референдума и на 18 март официалното анексиране на полуострова.