В три основни пункта ще бъдат съсродоточени усилията по дестабилизацията на кабинета, твърди бившият посланик в Русия и анализатор Илиян Василев. Той ги щрихира във фейсбук профила си. Вижте кои са те.

Усилията по дестабилизация на правителството ще бъдат съсредточени върху три основни опорни пункта:
а - тезата за преяждане на РБ с власт - не особено сложна конструкция, която цели да изолира ГЕРБ от РБ и така да попречи деконструкцията на модела#Кой. За съжаление в РБ някои лидери не съзнават посредствените си действия. Атаките срещу РБ ще се засилват и в контекста "реформатори, които не реализират реформи". С малки изключения, това е вярно.

б - тезата, че патриотичният фронт са екстремисти националисти. Това също не е трудно да се развие като тема, още повече, че националистическото говорене, което е генетичен код на ПФ предполага по-ярко говорене. Ще направят добре, ако не наливат "масло" в стратегията на ДПС да приобщава ромите и българомохамеданите. Именно ПФ трябва да говори за стратегия за интегриране на ромите, а не да ескалира отрицателните прилагателни към малцинствата.

в - след посещението на Калфин в Москва - бъдете сигурни, че АБВ ще потърси възможност да напусне коалицията или да увеличи цената на своята подкрепа.

Не се заблуждавайте - поръчението от Москва е да се дестабилизира това правителство или в най-лошия случай изолира от РБ и насочи към по-безопасна схема с подкрепа на ДПС и АБВ.

За голямо съжаление сигналите от Москва съвсем не са за промяна в политиката на Путин, напротив. Скоро ще разберете, прогнозира Василев.