Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни пред журналисти в Смолян какво следва от внесения вчера проект на Закон за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон между Република България и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа относно базова поддръжка на Модул на КИС (комуникационно-информационна система – б.р.).

"Основната задача на модула е комуникационно-информационна поддръжка на щабове на Алианса на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, учения и кризи, осигуряваща командването и управлението от командващия на Съюзното командване на НАТО по оперциите", обясни министър Ненчев, цитиран от Министерството на отбраната.

Той припомни, че през юни 2009 г. от Военния комитет на НАТО и в последствие от Северноатлантическия съвет е взето решение в Република България да бъде сформиран национален мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО. А още с решение на Министерския съвет от 5 май 2011 г. е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 - Горна Малина.

„Една от националните отговорности на страната ни е попълването на националния КИС модул с личен състав от двама офицери и 55 сержанти и войници. България е поела ангажимент за изграждането и достигането до състояние на начална оперативна готовност в края на 2014 г. и пълна оперативна готовност през 2017 г.“, припомни министърът.

За да бъде постигнато моментното ниво на подготовка, личният състав от националния модул е преминал ускорено приоритетно обучение в курсове в училището на НАТО по КИС в Латина, Италия.