Премиерът Бойко Борисов предложи новаторско решение за събиране на повече доброволци, които да помогнат за разчистването на пътищата в областите Смолян и Кърджали. Всеки доброволец, който помогне в разчистването от падналите дървета, ще има право да получи 10 кубика от тях.

"По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата", каза министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на оперативния щаб в Смолян.

На обсъждането присъстваха кметовете на двете общини, които докладваха проблемите по места на премиера.

"Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят“, коментира министър-председателят.

Той благодари на всички, които работят денонощно в тежката ситуация -  кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри.  Отбеляза и специални благодарности за водачите на тежкотоварните машини, които са рискували живота си в планината, за да отворят пътищата до малките махали.

"Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите“, коментира Борисов. 

В следващите дни на място ще пристигнат 20 агрегата, които да бъдат раздадени на малките села и махали, до които не може да бъде възстановено електричеството. Стопаните, загубили животните си, ще бъде компенсирани, като точните суми ще бъдат определени допълнително. Общините ще получат финансиране за всички компенсации и разходи.

Ще бъдат подготвени промени и в две наредби – 8 и 16, които касаят сервитутите и просеките. Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни премиерът и допълни, че по подобие на проблема с ограбената КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени.

"Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори“, посочи Борисов.

Премиерът заяви, че предстоят разговори с Комисията за регулиране на съобщенията дали могат да бъдат санкционирани мобилните оператори, които оставиха общините Смолян и Кърджали без покритие.