Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След убийството на руския опозиционер Борис Немцов на 27 февруари, редица уебсайтове от Централна Европа бързо дадоха обяснение, пише Foreign Policy.

"Който придобие контрол над руската опозиция, ще бъде в позицията на получател на всички финанси и субсидии, които руската опозиция получава от Запада", написа анонимен автор на чешкия сайт "Аеронет".

Няколко други сайта публикуваха преводи на текст, обявяващ, че убийството е конспирация на Запада, целяща да дискредитира Владимир Путин. Статията е дело на руския коментатор и политик Николай Стариков, виден подръжник на Путин.

Повечето уебсайтове, публикували писанията на Стариков на чешки и словашки, съществуват от по-малко от година. По време на конфликта в източна Украйна тези сайтове систематично повтарят руската пропаганда, разпространявайки лъжи, полуистини и конспиративни теории, често директно преведени от руски източници. В опит да разберат кой управлява тези сайтове и защо - и потенциално да открие финансови връзки с руското правителство - няколко журналисти от Централна Европа и активисти от грражданското общество наскоро решиха да ги разследват по-подробно.

Няма никой вкъщи

Чешкият седмичник "Респект" публикува статия за мистериозния "новинарски" сайт Аеронет (известен и като АЕНюз). Стартиран през 2001 г. от авиационни фенове, домейнът е сменил собствеността си няколко пъти. От лятото на 2014 г. в него редовно се публикуват статии, обвиняващи новото украинско правителство във фашизъм и твърдящи, че американски и британски наемници се бият в източната част на Украйна. В тях също бяха обвинявани неназовани дейци на "Нов световен ред", които се възползват от разпространението на ебола за своите собствени престъпни цели.

Компанията, която е собственик на домейна сега, е регистрирана в Холандия. Според Ондрей Кундра, автор на разследването на "Респект", никой от компанията не е бил на адреса, когато я е посетил, и никой в сградата не е чувал а нея.

"Същата ситуация се случи и в Братислава, където е регистриран IP-адресът на сайта", написал той. "Нямаше никой там, няма офис, нито служители. Нито е възможно да се достигне някого на който и да е от двата телефона - един британски и един американски - предоставени на сайта."

Редакторът на "Аеронет" подписва статиите си като "Началник на въртележката" или просто "ВК", абревиатура на същия прякор на чешки. Шепа сътрудници на сайта пишат под истинското си име, като например Петр Цвалин, член на Чешката комунистическа партия, привлечен към сайта, заради неговите "алтернативни гледни точки". Няма преки доказателства, свързващи сайта към Русия, а анонимният му редактор го нарича "старт-ъп проект", финансиран от сътрудниците си, читателите и симпатизантите. Казва, че понякога пътува до Москва по бизнес и че има "приятели в Русия". Това не е изненадващо - политиката на сайта, тайнствеността около нея и сравнително професионалният му вид показват, че се ръководи от индивид или организация, чиито мотиви са съобразени с тези на Кремъл.

В Словакия, активистът Юрай Сматана поддържа актуален списък на чешки и словашки сайтове, които бълват руската пропаганда. Подобно на "Аеронет", те са обикновено анонимни и трудно се свързват с реални личности или организации. Много от тях, като например "Хлавне Справи" (Водещи новини) и "Свободне Новини", имат вид на обикновени новинарски сайтове, които смесват истински истории с фабрикации и луди конспиративни теории. Няколко от тях съобщиха например, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е открила тела с липсващи вътрешни органи в източноукраинските масови гробове. Според тях, това е било потвърдено от наблюдателите на ОССЕ, а доказателствата предполагали, че украинските служби за сигурност движат нелегални центрове за трансплантация на органи в региона. Историята се оказа чиста лъжа - нито ОССЕ, нито нейните наблюдатели са правели някога подобни съобщения.

Тези сайтове не винаги разпространяват открито проруски възгледи. Понякога, както Сматана отбелязва в интервю наскоро, тяхната цел е просто да размътят водите, да объркат, да гарантират, че "хората не вярват на никого". В страните от Централна Европа, тази вихрушка от дезинформация е засегнала сериозно обществените дебати и е поставила критиците на Русия в позиция на отбрана, като ги принуждава да губят времето си в оборване на неоснователни твърдения.

Лъжа след лъжа

През ноември миналата година, например, "Аеронет" публикува изфабрикувана история, в която се твърди, че публичен протест срещу чешкия президент Милош Земан е организиран от американското посолство в Прага, като част от усилията да се доведе ситуацията в страната до "Майданоподобна" революция. Историята е бързо препубликувана от други по-уважавани сайтове, което предизвиква редица чуждестранни министерства да запитат чешкото правителство дали това е вярно. Същите сайтове разпространиха предполагаем план на Руската централна банка да подкрепи рублата със злато, за да измести щатския долар като доминираща световна валута. Въпреки безумната концепция, историята се превръща във вирусна - дори репортер от Чешкото национално радио я съобщава като достоверна.

Освен "новинарски" сайтове, има и шепа анонимни или полуанонимни мозъчни тръстове и фондации (като Института по стратегически славянски изследвания) и редица обществени фигури, които управляват своите собствени сайтове и разпространяват руската пропаганда. Може би най-известният сред тях е бившият словашки премиер Ян Чарногурски, бивш католически дисидент и член на Валдайския клуб - група, която периодично е канена на среща с Путин и други високопоставени руски представители. Словашко-руското общество "Чарногурски" наскоро публикува списък с "най-лошите русофоби в Словакия".

Друг пример е Сергей Челемендик, словашки издател от руски произход и бивш депутат от ксенофобската Словашка национална партия, чийто уебсайт също бълва руска пропаганда. Петр Хайек, дългогодишен политически съветник на бившия чешки президент Вацлав Клаус, е редактор на Protiproud ("Насрещен") и също се радва на много последователи. За разлика от прокремълските "новинарски" сайтове, "Protiproud" -  самообявил се за "контрареволюционно списание", което наскоро даде старт на руската си версия, не крие имената на сътрудниците си. Съдържанието му, включително пищните графики и преувеличените заглавия, е още по-фантастично от почти серионите статии в "новинарските" сайтове. Той е изпълнен с тежки конспиративни теории за Билдерберг и Новия световен ред, истории, които твърдят, че болестта ебола е дело на световната фармацевтична индустрия, както и личните писания на Хайек срещу гейовете, заедно с постоянен поток от руска пропаганда. На въпрос на журналист за руските му връзки, Хайек скочи срещу "лова на вещици" срещу него и отрече да е получил "и една стотинка" от Русия.

Позиция срещу еднополовите бракове и други подобни консервативни възгледи са често срещани в тези сайтове, които изобразяват Русия като защитник на орала срещу упадъка на Запада. Разбира се, комбинацията между проруски идеи и социален консерватизъм не работи навсякъде.

"В Полша, която е много по-голяма (от Словакия или Чехия), има само шепа такива сайтове", казва Сматана. "И тези, които промотират анти-гей идеи го правят от традиционна или католическа гледна точка. Те определено не се комбинират с проруската пропаганда."

Като се има предвид историята на Полша, подобни неприкрити кремълски лозунги трудно могат да пробият. Вместо това, режимът на Путин използва по-изтънчени средства там, като например да подкрепя движението за защита на околната среда в страната, което е успяло да осигури временно спиране на плановете за използване на големи запази от неконвенционален газ в страната. Причината: ако Полша разработи свои собствени енергийни ресурси, ще бъде по-малко зависима от вноса от Русия.

Скоростта, с която руската пропаганда се вкорени в Словакия и Чехия, показва, че гражданското общество в малките страни от Централна Европа е изправено пред страховит враг. Последно словаците бяха разтърсени от съобщенията, че някои техни сънародници се бият на страната на сепаратистката Донецка народна република в източна Украйна - една история, която доскоро се смяташе за немислима в нация, която гледа на себе си по-скоро като встрани от световните събития. Какво точно мотивира словашките бойци да заминат за Украйна и дали руската пропаганда в страната може да е изиграла роля - остава неясно. Но техният пример може да е предвестник на много по-големи неприятности.

Ключови думи

Коментари

Мария.

В РусияНяма да се получи промяна скоро. Всички ,които управляват сега ходят по кости икръв на можещи и уважавани от преди революцията.За толкова години от така наречената перестройка не се намери някой ,който да се извини на тези ,които са най пострадали от проведения геноцит. Това е народ ,койтто безропотно е свикнал да търпи всички опити с човешки съдби.

Развеселен

Безумно е, че император Путин избра хомофобията като основна опорна точка на великодържавния си национализъм. Вярно е, че мнозинството хора не одобрява еднополовите отношения, но чак пък толкова да се вълнуват хора, на които всичко си им е наред е меко казано странно. Да не говорим, че напомня на антиеврейските сантименти на Адолф Хитлер.

Радев

Не е никаква тайна, че САЩ годишно изливат милиарди в страните от бившия соц. лагер за да поддържат мрежа от НПО-та тип "Америка за България", извършващи специфични дейности. Съвсем нормално е, макар и в стократно по-малки мащаби, и Русия да се грижи за своите интереси.

д-р Пeтроff

Много е лошо друг,освен Русия, да подържа НПО-та.Нали? Русия е известна с демократичните си традиции и това и се полага.Подлите американци дават пари за демокрация,а не в рублевата зона.Коварно нали? Сорос е враг на съвеЦката демокрация,но САтаниШев е негов стипендиант,а майката на СерГей е доказан враг на България и апологет на македонизацията. Обърващо е нали? И не изключвай Алфа ТВ. Свети Болен бълва истини там.

Към др. Радев.

другарю, ненормално е. И сега ще ти кажа защо. Дедо Пут играе нелегален. Ти повтаряш като папагал Америка за България. Ама всички средства предоставени от нея са известни. Имената на програмите и реципиентите ги знаят такива като тебе и ги повтарят като папагали. Дедо Пут обаче действа извън закона. Това е разликата, мъжки. Както свали Боко 1, протестира срещу фракина, сега издава вестници (атака, дума) и списания (аспекто). Но доброто винаги побеждава злото. Демокрацията побеждава. Руснака пак ще клекне. Не бой се.

д-р Петроff

Руснаците сега са като риба в дълбока вода. Всички поколения след Втората световна мечтаят за мова война.Те искренно вярват на собствената си пропаганда.В момента и ръководството на страната вече вярва в измислиците на пропагандата.Тук и в цяла Европа рубладжии пишат глупости и всички, от рублевата зона, ги повтарят с упование.Така си вдъхват самочувствие.Никой нормален не гледа Алфа тв и не вярва на Болен и неговите истерици.Лая Манолова вече звучи като другарката Ташева( от хАтака) Плюй и отмини.Това ги съсипва.

НАТО и службите за сигурност в Европа трябва да започнат истински лов на червени вещици, а Русия да бъде напълно изолирана.

Колко демократично, толерантно и евроантлантическо! Смърт, смърт, и пак смърт, дето е казал Левски (само дето никога не го е казвал).

Аве, какъв лов на вещици в страна дето 85% сме рубладжии, още от Дядо Вазов насам? Най-добре ловците да си купят по едно билетче с паричките на Америка за България и тихичко да си отлетят в тяхната любима родина.

Митко

-- НА РУСКИТЕ ВОИНИ (Иван Вазов) -- О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки... Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо... Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чудесен, високо ви лґкът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко – строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно пµ любим я ния. За тоз кумир ние се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея! О, как би желал, братя клети, свобода и вам и за нея кат нас да живейте и мрете! Какво викаш за дядо Вазов?

Кристален

Колко ги е страх платените американски активисти от силата и мощта на възраждаща се православна Русия! Направо сън не спят, защото хората в цяла източна Европа прогледнаха, че не Русия, а САЩ е империя на измамата и лицемерието- че 25 години ни лъгаха, за да ни приватизират и придобият националните богатства, да ни закрият индустрията, селското стопанство и да ни изземат изцяло националния суверенитет, като ни втълпят фалшиви "евроатлантически" ценности, които не може да ги обясни с ясни думи нито един техен активист! Ами няма, прогледнахме и все повече ще проглеждаме за голямата лъжа на американската "демокрация" - над 700 бази в 148 страни от цял свят- ето това е американската демокраци- дългова криза, ненаядени банкери-мултимилиардери, ГМО, гейбракове, шистов газ- това са тези "ценности"- мерси, не ги искам и плюя на тях!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.