След убийството на руския опозиционер Борис Немцов на 27 февруари, редица уебсайтове от Централна Европа бързо дадоха обяснение, пише Foreign Policy.

"Който придобие контрол над руската опозиция, ще бъде в позицията на получател на всички финанси и субсидии, които руската опозиция получава от Запада", написа анонимен автор на чешкия сайт "Аеронет".

Няколко други сайта публикуваха преводи на текст, обявяващ, че убийството е конспирация на Запада, целяща да дискредитира Владимир Путин. Статията е дело на руския коментатор и политик Николай Стариков, виден подръжник на Путин.

Повечето уебсайтове, публикували писанията на Стариков на чешки и словашки, съществуват от по-малко от година. По време на конфликта в източна Украйна тези сайтове систематично повтарят руската пропаганда, разпространявайки лъжи, полуистини и конспиративни теории, често директно преведени от руски източници. В опит да разберат кой управлява тези сайтове и защо - и потенциално да открие финансови връзки с руското правителство - няколко журналисти от Централна Европа и активисти от грражданското общество наскоро решиха да ги разследват по-подробно.

Няма никой вкъщи

Чешкият седмичник "Респект" публикува статия за мистериозния "новинарски" сайт Аеронет (известен и като АЕНюз). Стартиран през 2001 г. от авиационни фенове, домейнът е сменил собствеността си няколко пъти. От лятото на 2014 г. в него редовно се публикуват статии, обвиняващи новото украинско правителство във фашизъм и твърдящи, че американски и британски наемници се бият в източната част на Украйна. В тях също бяха обвинявани неназовани дейци на "Нов световен ред", които се възползват от разпространението на ебола за своите собствени престъпни цели.

Компанията, която е собственик на домейна сега, е регистрирана в Холандия. Според Ондрей Кундра, автор на разследването на "Респект", никой от компанията не е бил на адреса, когато я е посетил, и никой в сградата не е чувал а нея.

"Същата ситуация се случи и в Братислава, където е регистриран IP-адресът на сайта", написал той. "Нямаше никой там, няма офис, нито служители. Нито е възможно да се достигне някого на който и да е от двата телефона - един британски и един американски - предоставени на сайта."

Редакторът на "Аеронет" подписва статиите си като "Началник на въртележката" или просто "ВК", абревиатура на същия прякор на чешки. Шепа сътрудници на сайта пишат под истинското си име, като например Петр Цвалин, член на Чешката комунистическа партия, привлечен към сайта, заради неговите "алтернативни гледни точки". Няма преки доказателства, свързващи сайта към Русия, а анонимният му редактор го нарича "старт-ъп проект", финансиран от сътрудниците си, читателите и симпатизантите. Казва, че понякога пътува до Москва по бизнес и че има "приятели в Русия". Това не е изненадващо - политиката на сайта, тайнствеността около нея и сравнително професионалният му вид показват, че се ръководи от индивид или организация, чиито мотиви са съобразени с тези на Кремъл.

В Словакия, активистът Юрай Сматана поддържа актуален списък на чешки и словашки сайтове, които бълват руската пропаганда. Подобно на "Аеронет", те са обикновено анонимни и трудно се свързват с реални личности или организации. Много от тях, като например "Хлавне Справи" (Водещи новини) и "Свободне Новини", имат вид на обикновени новинарски сайтове, които смесват истински истории с фабрикации и луди конспиративни теории. Няколко от тях съобщиха например, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е открила тела с липсващи вътрешни органи в източноукраинските масови гробове. Според тях, това е било потвърдено от наблюдателите на ОССЕ, а доказателствата предполагали, че украинските служби за сигурност движат нелегални центрове за трансплантация на органи в региона. Историята се оказа чиста лъжа - нито ОССЕ, нито нейните наблюдатели са правели някога подобни съобщения.

Тези сайтове не винаги разпространяват открито проруски възгледи. Понякога, както Сматана отбелязва в интервю наскоро, тяхната цел е просто да размътят водите, да объркат, да гарантират, че "хората не вярват на никого". В страните от Централна Европа, тази вихрушка от дезинформация е засегнала сериозно обществените дебати и е поставила критиците на Русия в позиция на отбрана, като ги принуждава да губят времето си в оборване на неоснователни твърдения.

Лъжа след лъжа

През ноември миналата година, например, "Аеронет" публикува изфабрикувана история, в която се твърди, че публичен протест срещу чешкия президент Милош Земан е организиран от американското посолство в Прага, като част от усилията да се доведе ситуацията в страната до "Майданоподобна" революция. Историята е бързо препубликувана от други по-уважавани сайтове, което предизвиква редица чуждестранни министерства да запитат чешкото правителство дали това е вярно. Същите сайтове разпространиха предполагаем план на Руската централна банка да подкрепи рублата със злато, за да измести щатския долар като доминираща световна валута. Въпреки безумната концепция, историята се превръща във вирусна - дори репортер от Чешкото национално радио я съобщава като достоверна.

Освен "новинарски" сайтове, има и шепа анонимни или полуанонимни мозъчни тръстове и фондации (като Института по стратегически славянски изследвания) и редица обществени фигури, които управляват своите собствени сайтове и разпространяват руската пропаганда. Може би най-известният сред тях е бившият словашки премиер Ян Чарногурски, бивш католически дисидент и член на Валдайския клуб - група, която периодично е канена на среща с Путин и други високопоставени руски представители. Словашко-руското общество "Чарногурски" наскоро публикува списък с "най-лошите русофоби в Словакия".

Друг пример е Сергей Челемендик, словашки издател от руски произход и бивш депутат от ксенофобската Словашка национална партия, чийто уебсайт също бълва руска пропаганда. Петр Хайек, дългогодишен политически съветник на бившия чешки президент Вацлав Клаус, е редактор на Protiproud ("Насрещен") и също се радва на много последователи. За разлика от прокремълските "новинарски" сайтове, "Protiproud" -  самообявил се за "контрареволюционно списание", което наскоро даде старт на руската си версия, не крие имената на сътрудниците си. Съдържанието му, включително пищните графики и преувеличените заглавия, е още по-фантастично от почти серионите статии в "новинарските" сайтове. Той е изпълнен с тежки конспиративни теории за Билдерберг и Новия световен ред, истории, които твърдят, че болестта ебола е дело на световната фармацевтична индустрия, както и личните писания на Хайек срещу гейовете, заедно с постоянен поток от руска пропаганда. На въпрос на журналист за руските му връзки, Хайек скочи срещу "лова на вещици" срещу него и отрече да е получил "и една стотинка" от Русия.

Позиция срещу еднополовите бракове и други подобни консервативни възгледи са често срещани в тези сайтове, които изобразяват Русия като защитник на орала срещу упадъка на Запада. Разбира се, комбинацията между проруски идеи и социален консерватизъм не работи навсякъде.

"В Полша, която е много по-голяма (от Словакия или Чехия), има само шепа такива сайтове", казва Сматана. "И тези, които промотират анти-гей идеи го правят от традиционна или католическа гледна точка. Те определено не се комбинират с проруската пропаганда."

Като се има предвид историята на Полша, подобни неприкрити кремълски лозунги трудно могат да пробият. Вместо това, режимът на Путин използва по-изтънчени средства там, като например да подкрепя движението за защита на околната среда в страната, което е успяло да осигури временно спиране на плановете за използване на големи запази от неконвенционален газ в страната. Причината: ако Полша разработи свои собствени енергийни ресурси, ще бъде по-малко зависима от вноса от Русия.

Скоростта, с която руската пропаганда се вкорени в Словакия и Чехия, показва, че гражданското общество в малките страни от Централна Европа е изправено пред страховит враг. Последно словаците бяха разтърсени от съобщенията, че някои техни сънародници се бият на страната на сепаратистката Донецка народна република в източна Украйна - една история, която доскоро се смяташе за немислима в нация, която гледа на себе си по-скоро като встрани от световните събития. Какво точно мотивира словашките бойци да заминат за Украйна и дали руската пропаганда в страната може да е изиграла роля - остава неясно. Но техният пример може да е предвестник на много по-големи неприятности.