БСП обвиниха министъра на отбраната Николай Ненчев и Реформаторския блок в чистка и непотични назначения във военния завод "Терем" на трибуна в парламента днес. 

Бившият военен министър Ангел Найденов обяви, че БЗНС взимат министерството "образно казано на концесия".

"Забелязва се тенденция за доминация на БЗНС в новите назначения", предупреди той.

Цялото ръководство на "Терем" е сменено от изпълнителния директор Стоил Яков и шефката на "Търговия и снабдяване" към МО Росица Русева. И двамата са хора на Реформаторския блок, и в частност, членове на ДСБ. Двамата са освободили 15 души - юристите на холдинга, експерти на различни позиции, и началниците от "Снабдяване и търговия".

Тъкмо там е и най-странното - материално-отговорните лица на подопечния на Русева отдел са освободени, без да инвентаризация на складовете или приемо-предавателни протоколи.

"Хората са освободени и са си тръгнали с ключовете и с личните печати, и на практика, сами разбирате - дейността на дружеството е блокирана", обясни Найденов.

Но това не е основният проблем, обяснява бившият министър. Въоръжението и боеприпасите са чувствителна стока, за която в момента няма данни за наличност, количество, и какво точно се случва в самите складове.

"Мисля, че всички си даваме сметка за риска и опасностите, които произтичат от всичко това, което се случва", каза Найденов.

Росица Русева е сменила и управителя на "Снабдяване и търговия" в завода - с близък на БЗНС, твърди червеният депутат. 

"Това е фактически основният атестат да се започне работа в "Снабдяване и търговия". А ако си и от родното село на министъра на отбраната от Ямболско, това вече е гаранция, че ще бъдеш назначен и ще имаш съответното израстване в йерархията на дружеството", заяви Найденов. Русева и Ненчев са родени в едно селище.

Друг съществен проблем е, че и на Русева, и на председателя на борда на директорите на завода Яков им е отказан достъп до класифицирана информация - което на практика означава, че двамата не могат да осъществяват голяма част от задълженията си.

Най-тежкото обвинение от страна на червените обаче е, че Русева е разпоредила и разрешила достъп до съврърите и личните кодове за достъп до основната работна програма на "Терем", което според Найденов би могло да даде достъп и до информационните масиви на министерството на отбраната и МВР.

"При отказа на титуляра специалист в "Снабдяване и търговия", тя (Русева - бел.ред.) го е принудила да излезе в болнични. И, разбира се, оттам нататък да назначи близък човек, който да осигурява този достъп до работните масиви на "Снабдяване и търговия", каза още депутатът от БСП.

На фона на всичко това заводът не работи добре - икономическите резултати са лоши, има провал на договори за над 20 млн. лева.

"Всичко това няма как да не ни безпокои да ни тревожи, и да не ни накара да се обърнем първо към министъра на отбраната, за да озапти хората, които мислят, че той е само декор в МО. Не смея да гадая до каква степен всичко това става с негово изрично съгласие и разпореждане, разбира се, той при всички случаи е съпричастен към това, което се случва.

И още нещо - да се обърнем към министър-председателя, за да озапти апетита на партньорите си в управлението, свързани със системата на отбраната и въоръжените сили", заключи Найденов.