Дали реформаторите са ашизоиди, хора преяли с власт, новото ДПС" - на тези въпроси (едното изказване е от Георги Първанов, б.р.) трябваше да отговаря Атанас Атанасов тази сутрин в Нова тв. На депутата бе показана и карикатура на Христо Комарницки как Кунева е "евакуирала всички жители" на блока на по-топли места, с ясна препратка за овладяването на важни постове в държавата.

"Защо се създава усещането, че представители на РБ уреждат свои хора в изпълнителната власт без срам", попита водещата.

"Ето това се казва неудобен въпрос. На който аз нямам отговор, за съжаление. И ще трябва на заседание на парламентарната група не само г-жа Кунева, а и г-н Лукарски да дойдат да ни обяснят какво се е случило", каза Атанасов.

Той се зарече, че ДСБ има последователна политика да не допуска партийна партизанщина и че администрацията трябва да бъде кадрувана чрез конкурси. Той лично си е свършил работата "в своята лехичка", визирайки връщането на конкурсното начало в МВР. Водещата обаче отбеляза, че те са на "едно общо поле" с ДБГ.

"На Лукарски и на Кунева ще го зададете", каза Атанасов по повод въпроса с преяждането с власт.

Трябва да променим правилата и да пресечем купуването на гласове от ДПС. Те имат около 300 000-350 000 гарантирани гласа, всичко друго си го купуват на пазара, допълни още той.

„Искам да заявя на нашите партньори от Патриотичния фронт, че понякога, пресолявайки супата с определени изрази, вдигат топката на ДПС. Вярна е тезата на Валери Симеонов за това, че ДПС е заградило с бодлива тел  ромските махали и ги използва като машина за гласуване срещу ниско заплащане”, каза Атанасов. 

„На тези, които днес се опитват да обясняват, че е имало заплаха за етническия мир, искам да им кажа, че представителството на тази групировка в парламента са много заможни хора. Никой от тях няма интерес от това да се разклаща държавата. Те просто искат да запазят позициите си”, добави той.

„Аз лично си спомням този филм, прожектиран по няколко начина през годините. Един от тези начини беше свързан с така наречената „разградска българска република”, която беше обявена 1990 година. Георги Първанов имаше роля в тази история. Тогава хората от апарата на комунистическата партия нагнетяваха етническо напрежение”, каза още Атанасов.

„Големият проблем на българската държава е, че законът не се прилага еднакво спрямо всички и затова трябва да се променят правилата, но трябва да бъдат сменени и хората, които прилагат тези правила”, коментира той и добави:  „Именно механизмът на разполагане на зависими и удобни хора от страна на ДПС на възлови позиции в управлението на държавата е довел дотам законът да не се прилага еднакво спрямо всички. Секторът за сигурност беше кадруван на всички управленски нива от ДПС, заслуга за това има Сергей Станишев, който заради желанието си да реализира властта, даде на концесия този сектор”.

„Не сме съгласни да се плаща данък „корупция” за измислени тези и няма да го позволим. Някой го определят като десятък, но според мен твърде отдавна е хвръкнал по-нагоре. Няма заплаха за етническия мир”, каза още Атанасов.