Премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще бъде сменен със Сергей Иванов, а Путин си "взима почивка", написа в блога си бившият съветник на руския президент, който сега е старши научен сътрудник във Вашингтонския институт "Катон" Андрей Иларионов.

"Партията "Кръв и мангизи" понесе тежки загуби и отстъпва по всички фронтове на партията "Голямата кръв", пише Иларионов. И добавя: "Всички бъдещи събития ще се наричат "заговор на генералите".

- Шефът на администрацията на Путин Сергей Иванов, генерал полковник в оставка, който отсъстваше от 27 февруари се появи в публичното пространство и укрепи съюза с Руската православна църква или поне издейства нейната неутрална роля в събитията.

- Николай Патрушев, секретар на Съвета по сигурността на Русия, генерал майор, вече прие на заседание в Пятигорск капитулацията на президента на Чечня Рамзан Кадиров.

- Константин Ремчуков, заместник-председател на Обществената палата на Москва, обяви от ложата на Болшой театър за предстоящата отставка на Игор Сечин, президента "Роснефти" и приближен на Путин.

- Решена е също и оставката на Владимир Колоколцев, министър на вътрешните работи на Русия, генерал-полковник.

След това изреждане на събития, случили се според Иларионов, той пише:

"С други думи, силовата и финансова опора на "националния лидер", изглежда е, парализирана".

Сергей Иванов се появи, но изчезна Путин. От 5 март насам президентът на Русия не е виждан пулично и експертът посочва:

"Отмяната на визитата на Путин в Казахстан и активното отхвърляне на информациите, че е болен, ни карат да се замислим къде точно е Путин физически в този момент и в какво състояние е. Ако анализът е правилен, то следва да очакваме оставка на Медведев в близките дни и смяната му с Иванов".

След това обществеността ще бъде информирана, че националният лидер (Путин б. р.) се нуждае от заслужена почивка, пише Иларионов. Според него в заговора участват не само генерали от армията, но и хора от различни силови групи.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично опроверга слуховете, че Путин е болен и заяви, че руският президент има достатъчно натоварена програма тези дни.