Конституционният съд (КС) отмени текстовете в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които регламентират достъпа на службите до данните за интернет и телефонния трафик, пише "Правен свят". За противоконституционни са обявени  чл. 250а-чл. 250е, чл. 251 и чл. 251а от ЗЕС, съобщиха от съда.

Текстовете бяха атакувани през април 2014 г. от омбудсмана Константин Пенчев, след като Съдът на ЕС отмени директивата за съхраняване на трафичните данни, заради която беше изменен и българският ЗЕС.

С промените интернет доставчиците и мобилните оператори бяха задължени да пазят данните по 12 месеца.

Информацията се предоставя само за разкриването и разследването на тежки престъпления, за компютърни престъпления и за издирване на хора. Правилото е, че за получаването ѝ е необходимо разрешение от районния съд, но тази процедура се използва само в случай, че не е образувано разследване. След инструкция на предишния главен прокурор Борис Велчев при образувано досъдебно производство прокурорите масово спряха да искат разрешения от съда, а започнаха да изискват информацията директно от мобилните оператори и интернет доставчиците, позовавайки се на чл.159 от Наказателно-процесуалния кодекс. Той гласи, че

"... по искане на съда или на органите на досъдебното производство всички учреждения, юридически лица, длъжностни лица и граждани са длъжни да запазят и предадат намиращите се у тях предмети, книжа, компютърни информационни данни..." и т.н.

На практика при образувано досъдебно производство, стъпвайки на чл. 159, обвинителите влизаха в офиси и изземваха компютърни конфигурации или получаваха от операторите т. нар. справки - абонатът с кои номера е говорил и кога, какот и СМС-и.

Всичките 11 съдии, участвали в днешното заседание на КС, са били на мнение, че достъпът до трафични данни трябва да става само след съдебно разрешение и че срокът от 12 месеца за съхраняването им е прекомерен.

Днес вотивите не са били гласувани и се очаква това да се случи на следващото заседание на КС на 17 март.

След като днешното решение на КС се сдобие с мотиви и бъде публикувано в Държавен вестник, ще възникне празнота в закона, пише още "Правен свят". Затова законодателят трябва да замени отменените с други, съобразени с мотивите на конституционните съдии. 

Докато това се случи, разследващите ще могат да се позовават на чл. 159 от НПК, а само няма да могат да разчитат, че мобилните оператори и интернет доставчиците ще пазят информацията 12 месеца.