Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Да вдигна микрофоните, че тук едно малко перхидролено човече, което си избелва косата...”, каза преди две седмици от парламентарната трибуна Валентин Касабов по адрес на Волен Сидеров. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева му отне думата и прекъсна заседанието.

Част от хората от този етнос, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос, сега се е превърнала в освирепели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят“, каза вчера от парламентарната трибуна Валери Симеонов по адрес на циганите. Председателят на Народното събрание (или който е водел заседанието в този момент) не отне думата на Симеонов.

Безобразно е, че когато депутат обижда свой колега, това е достатъчен повод за реакция, а когато депутат обижда цяла група от българския народ, това минава незабелязано. Този текст е за друго, но в началото е добре да приключим с председателстващите парламента – вие сте политици и ако от вас се искаше само сляпо следване на правилника, щяха да ви заменят с компютри.

И още много безобразия

Ако нечовешкото, дискриминационно и провокативно изказване на Симеонов бе прекъснато, това можеше да предотврати последващите. Но клишето за историята, която не признавала „ако“, е подходящо в този случай. Ширещата се толерантност към нетолерантността ни вкарва в спиралата на глупавите доводи, които всеки може да намери – о, да, абсолютно всеки за абсолютно всичко. В историята има пример на циганин да е убил българин, има и обратното, има случай на българин да е убил българин, на българин да е убил турчин, на турчин да е убил българин... Нали не се съмнявате, че всеки безотговорен популист може да намери доводи за тезата си.

Неразбирането, че отговорността за действията на един не може да се прехвърля върху всеки с някакъв общ белег с извършителя, е фундаментален проблем. Разграничението между двете пък е фундаментален принцип на демокрацията, в която се надяваме, че живеем. И колкото по-често политици си позволяват подобни изказвания, а на всички останали изобщо не им светва червената лампичка за някакъв проблем, толкова повече ще чуваме глупости, от които ще ни настръхват косите.

Като екзактното нахалство

Така стигаме до изказването на Лютви Местан, с което той вероятно искаше да демонстрира загриженост за правата на човека, но всъщност призна усещането за собственост, което върхушката на ДПС изпитва към българските мюсюлмани.

"Трябва ли да сложа днес символа еврейска знача на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век", попита Местан в отговор на цитираните по-горе безобразия.

Нахално е в кръчмарска свада (макар и в парламента) да присвояваш и да използваш най-ужасното престъпление, за което човешката история носи памет. Още по-нахално е да поставяш знак за равенство между цигани и турци от една страна и партията ДПС от друга. Това обаче се оказва най-удобната плоскост за всички.

Не ги провокирайте“

Всичко това даде повод на премиера Бойко Борисов да се прояви като държавник, който съзира опасността подобно говорене да доведе и до нещо повече.

„Ако към местните избори се върви в тази посока, няма да се разминем с етнически конфликт", каза от трибуната Борисов.

Подхлъзването стана пред очите на всички. Заплахите станаха още по-силни.

Няма да оставя да се наредят 50 хиляди пред някоя джамия, оттам да ми говорите и да се чудим как да ви върнем в парламента“, обърна се премиерът към ДПС.

Международната обстановка е благодатна, за да могат подобен род заплахи да хванат дикиш, казано на чист френски. Но поставянето на знак за равенство между критиката към ДПС и „Не ги провокирайте!“ е опорна точка. На ДПС.

Има ли друг път?

Не е вярно, че едната възможност е запазване на позициите на върхушката на ДПС, а другата е „50 хиляди пред някоя джамия“. И нищо друго по средата. Ще изредя няколко конкретни неща, които замесените в тази грозна история можеха и все още могат да направят.

  • ГЕРБ може да заеме категорична позиция срещу всякакви ксенофобски и расистки изказвания

  • Цецка Цачева може да прекъсва всяко подобно изказване от парламентарната трибуна

  • Реформаторският блок може да спре да оправдава тези изказвания с обяснения от типа „те всъщност искаха да кажат, че...“

  • Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов можеше като вътрешен министър да арестува всички нападатели срещу джамията в София

  • Посоченият от Бойко Борисов и харесван от Делян Пеевски главен прокурор можеше да изправи пред съда нападателите, за да не бъде осъдена България в Страсбург

  • Да разследват всички нападения, провокирани от различия - етнически, верски, сексуални

  • Всички участници в управлението да спрат да слагат знак за равенство между модела #Кой, цялата партия ДПС и турците в България

  • Да формулират целта си като „демонтиране на модела #Кой“, а не като „изваждане на ДПС от властта“

  • Да вземат най-после да го дефинират този модел, без да прехвърлят отговорността за него по етнически признак

Тогава Лютви Местан ще спре да изглежда като защитник на правата на човека, а ще трябва да обяснява какво прави начело на партия, която не му е позволено да управлява и която ня#Кой превърна в ядрено оръжие, чиято цел е да плаши, докато същият ня#Кой превзема България.

Тогава обаче работата ще стане конкретна и няма да може в рамките на минути да застрашаваме и да спасяваме етнически мир от парламентарната трибуна. Тогава няма да може и да питаме „Какъв модел #Кой, какви 5 лева?“

Ключови думи

Коментари

Кой

ПедроФ, издишаш в опорките. Кога Огито прави телевизията и нея ли ще фалирате като РЕ-то на Прокопиев?

s.djam

КОЙ, добра идея ни даваш за телевизия. Имаме и готов директор.

Манолова

Абсолютно точно!

Защо не съм съгласен

Г-н Бедров, щях да се съглася с Вас, ако преди 2 години един 17 годишен мангал не влезе в 5 часа през нощта в квартирата на приятелката ми в София и не я окраде и наплаши до смърт. Щях да се съглася с вас, ако години наред цигани не нападаха къщата на покойният ми чичо на село (тогава на 70 години) и не хвърляха пиратки и бомбички по него, за да си стои на втория етаж, докато те тарашат приземния етаж и му отмъкват зимнината. Щях да се съглася с вас ако пред очите ми роми не откраднаха от мазата на блока, в който живеех два велосипеда. Щях да се съглася ако един циганин не беше откраднал на майка ми портмонето, блъскайки се в нея с думите "Извиняай, како". Но г-н Бедров, в България има ромска престъпност, която е с пъти по-мащабна от българската, турската или китайската престъпност. И колкото и грозни, малоумни, цинични и граничещи с крайната липса на етика и възпитание, да са думите на Валери Симеонов - те са верни и вие знаете това.

i.bedrov

Назовавате проблема - престъпност и липса на противодействие на МВР. Тук имаме съгласие. С какво обаче изказвания като на ВС решават проблема?

съгласен с несъгласния

Абе какво му обясняваш на бедров ,той не е виждал циганин на живо освен до контейнер, еле пък да е работил с тях и т.н.....

Прокуратурата яко ни куца, но наистина няма да е зле ако Цачева прекъсва подобни изпълнения в парламента. Не обиждат само потърпевшите, а всеки човек който се опитва да мисли трезво в какофонията.

...

Все повече цигани стават мангали и все по-малко от тях роми със средно оброзовоние.

...

Назовах проблема. Посочих тенденциите.Посочих и решението. Сега тези дето получават заплати до го решат, да си заработят зарлатите. Моля.

Бедров, откога кърлежът, който се е впил в тялото на народа и го смуче най-безобразно, е част от тоя същия народ?

Развеселен

явно вече не може дори да се оплакваме от ромите, без да им накърним правата... не се чудете после, че хората избират Русия

Мунчо

Докато на циганите се гледа като на удобен електорат,нещата няма да се оправят.Докато в парламента се събират "политици" които не мислят за България,а само за следващите избори,нещата няма да се оправят.А иска ли някой нещата да се оправят?

Много благо казано , само дето е пропуснато , че конституцията забранява създаването на партии на етническа или верска основа ...Но вместо да издребняваме по–добре да се научим да сме толерантни към братята роми , бежанци и прочие малцинства , които като цяло май вече са повече от нас ... Явно тях готвят да са бъдещите " българи " . Бог да пази България .

zakkwylde

Тук авторът е забравил собствената си персона и останалите огнянминчевци, които месеци наред с пяна на уста насъскваха хората срещу единственото според тях зло - ДПС, като автор и носител на модела #Kой. Те упорито отказваха да си отговорят на въпроса за петокласници - защо българските турци се идентифицират с ДПС. Елементарната почтеност изисква т.нар. политолози сега да си посипят главата с пепел или поне гузно да замълчат. Но няма такова нещо - сламката в окото на Цецка виждат, а гредата в собствените си очи не съзират. То е от дебелоочие.

i.bedrov

За щастие в интернет всичко се пази. Може да проверите какво съм писал. Ама кой да ти чете, дай да коментираме първо :)

Алекс

Значи "Да разследват всички нападения, провокирани от различия - етнически, верски, сексуални". Но престъпленията, извършени от цигани да не се разследват, защото те са просто криминални, а не са "етнически", така ли? Поредна статия, чиято единствена цел е да прехвърля проблема от виновника (циганите) към потърпевшите (българите).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.