"Върховният административен съд не е забавил работата си по делото за лиценза на КТБ", заяви председателят му Георги Колев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет днес.

Така той коментира вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов от трибуната на парламента. Министър-председателят призова Народното събрание да изпрати писмо до ВСС, с което да припомни колко време правителството се опитва да назначи служебен синдик на КТБ.

Георги Колев смята, че КТБ е доста сериозен проблем на държавата и затова смятал, че критиките са обясними.

По думите му ВАС е разгледал общо 40 дела, по подадени отделни жалби срещу лицензите - 28 от тях са влезли в сила, остават още 12.

"Делото, за което Борисов повдигна въпроса обаче, не е насрочено, тъй като тече процедура по размяна на книжа", обясни още Колев.

Предстояло то да бъде разгледано от петчленен състав в рамките на две седмици.

Запитан по-късно за намесата на премиера в работата на съда, и правосъдният министър Христо Иванов го защити. Той каза, че страната е в такава тежка криза, трите власти с в абсолютно неестествено състояние и непрекъснато се случват странни неща: "ВСС привиква правосъдния министър за обяснения, министър-председателят пише на ВСС", даде примери с екстраординерни действия той.

"И аз да бях на мястото на Бойко Борисов - да трябва да запълним тази дупка от 3,5 млрд. лв. минимум в КТБ, щях да пиша и на Дядо Мраз", каза Иванов.