Държавен фонд "Земеделие" е бомбата, която може би ще свали правителството.

Това заяви в парламента пред журналисти бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Във фонда злоупотребите са огромни, каза той. Според него на пресконференцията на премиера Пламен Орешарски пред медиите в понеделник лидерът на ДПС Лютви Местан се опитал да си припише чужди заслуги за новите правила за земеделските субсидии, а в същото време зърнопроизводителите излизат на протест именно заради тях.

"На тази среща премиерът и лидерите на БСП и ДПС трябваше да кажат: Благодарим на Борисов, че в най-тежката финансова и икономическа криза спаси държавата и построи толкова, колкото ние за 20 години не сме", допълни опозиционният водач.

Според Борисов тримата трябвало да говорят и за безработицата, която сега била рекордна - 13%, а се харчат милиарди, за да се осигурят няколко хиляди работни места. Обещанието за великденски бонуси за пенсионерите пък било купуване на гласове за евроизборите.

Борисов обяви още, че на 20 март в Брюксел ще поставят темата за замразения "Южен поток", от една страна, и продължаващото наливане на държавни пари в проекта от българския кабинет. "Защо, след като е замразен "Южен поток", в момента над 200 милиона лева се харчат за него, като се наливат в компания, дават си заплати за нещо, което не е сигурно дали ще стане. Ние сме "за" "Южен поток" да стане, но в Еврокомисията блокираха проекта и го замразиха", попита той.

Лидерътна ГЕРБ не пропусна да се заяде с опонентите си.

"Като наближат избори всички започват да се правят на мъже. Честно да ви кажа, по-лошо от завистлив мъж няма. Моята съдба, за съжаление, така се нареди последните години, че все някакъв мъж има, който да иска да прилича на мене. Изредиха се цяла плеяда кандидати за какво ли не - просто ми омръзна. Искат да ми влязат в обувките."

По повод поканата за дебат от Сергей Станишев Борисов призова лидерътна БСП да каже като какъв ще се яви - кандидат за премиер, за водач на евролиста или в друго качество.