Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руската Комисия по правата на човека бие тревога – признания за убийството на Борис Немцов най-вероятно са били изтръгнати с мъчения.

За престъплението, извършено малко преди полунощ на 27 февруари, бяха задържани петима заподозрени.

Един от тях – чеченецът Заур Дадаев, призна участие в покушението срещу Немцов.

“Има основание да се предположи, че Заур Дадаев е признал при прилагане спрямо него мъчения”, заяви днес Андрей Бабушкин. Той е член на Комисията по правата на човека към Кремъл.

Бабушкин е посетил вчера Дадев в килията му. По тялото на задържания имало "множество наранявания".

Подобна теза се появи и във в. "Московский комсомолец". По време на интервю, взето в килията му, Дадаев е показал на журналистите кървави следи, причинени от стегнати вериги по ръцете и краката му. Задържаният твърдял, че два дни е бил държан окован във вериги и с чувал на главата. Друг арестуван пък бил жестоко бит.

От петимата задържани за убийството на Немцов единствено Дадаев призна съучастие в престъплението. Той и още един чеченец бяха обвинени в извършване на покушението. Останалите трима са в следствен арест и все още се разпитват.

След арестите на заподозрените съратници на Борис Немцов изразиха дълбоки съмнения, че внушенията на властите за ислямистки мотив отговарят на истината. Подхвърлена бе версията, че Немцов е бил ликвидиран от ислямисти, защото се обявил в защита на френските журналисти от сатиричния седмичник “Шарли ебдо”, избити на 7 януари в редакцията им.

“Слабоумната версия е от полза единствено за Кремъл  и за изтеглянето на Путин от огневата линия. Убиецът ще бъде осъден, но поръчителите му ще се измъкнат сухи”, написа в туитър Иля Яшин, дългогодишен съратник на Немцов и съпредседател на неговата партия ПАРНАС.

Яшин настоя прокуратурата да призове Владимир Путин като свидетел.

“Аз не бих могъл да го обвиня директно (Путин - б.а.), но повече от ясно е, че поръчителите трябва да бъдат дирени сред властовите структури. Сбъднаха се най-мрачните ни опасения”, написа Яшин.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.