Председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент защити днес идеята за европейска армия с оглед на заплахите за мира от изток и юг, но каза, че тя предполага по-висока степен на развитие и интегрираност на отбраната на държавите-членки и промяна в Договора на ЕС.

Германският евродепутат Елмар Брок настоя, че ако липсва задължителното общо съгласие между държавите-членки ЕС да създаде обща отбрана, желаещите да имат такава, трябва да използват възможността, която Лисабонският договор създава с т.нар. „постоянно структурирано сътрудничество“.

„Това е добра идея. Тя е в програмата на моята партия и на германското правителство“, каза христиандемократът Брок за евентуалната европейска армия, за чието създаване заговори миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Но европейска армия предполага определено развитие, до което още не сме стигнали“.

„Трябва да покажем на агресора, че ако ще бъдеш агресор, цената ще е много висока. Това е смисълът“,  добави той.

Брок определи като „скандален“ факта, че европейските страни заедно харчат твърде много за отделните си армии и имат сумарно повече войници от САЩ, но едва 10 на сто от техните отбранителни възможности.

ЕС има символична Обща политиката за сигурност и отбрана. Тези области остават изцяло в компетенността на държавите-членки.  Договорът от Лисабон обаче допуска създаване на обща европейска отбрана, ако страните единодушно решат това. При липса на единодушие той постановява, че желаещите държави могат да я създадат, ако изпълняват определени технически критерии.

Според  Брок, съществуващият 5-хиляден Европейски корпус, разположен в Германия и Франция и съставен от подразделения на техните армии както и от такива на Белгия, Люксембург, Испания, Италия, Полша, Гърция и Турция може да послужи за основа на бъдеща европейска армия.

Създаването ѝ обаче по думите му изисква промяна в Договора, защото предполага единен парламентарен контрол върху нея. Сега въоръжените сили на отделните държави-членки са под контрола на националните парламенти.