РУмяна Бъчварова беше избрана за вътрешен министър със 139 гласа "за", 68 "против" 1 "въздържал се". Подкрепа за нея дадоха ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ

Според проекта за решение Веселин Вучков се освобождаява, а на негово място се избира Румяна Бъчварова, която запазва длъжността вицепремиер.

Когато приех тази номинация го направих с ясното съзнание, че в МВР има нужда от реформи, политики, има достатъчно капацитет на професионално ниво. Влязох в политиката в социолог, но вече имам един мандат зад себе си. Натрупала съм доста опит, включително в сферата за сигурността. С г-н Вучков от 2008 г. работим по програмата за сигурност на ГЕРБ. Приех тази номинация, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена и разработена. Приоритетите на МВР са общи за всички. Реформата няма алтернатива, МВР е лицето на държавността. Аз ще работя за държавата. Това каза Бъчварова.

"Със скандал си тръгва министърът на вътрешните работи. Страната е пред множество рискове. Очевидно смяната е плод на нечий натиск. Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера - реформатор номер 1 или гербер номер 2? Службите за сигурност са в безтегловност. Бъчварова е продукт на надхитряне. Тя ще бъде шеф само номинално,  друг ще взема решенията, настояваме да знаем кой  Ако това е Борисов по-честно би било той да съчетае двата поста". Това каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

"БДЦ ще подкрепи г-жа Бъчварова. Ако аз бях станал министър на вътрешните работи, както се говореше по едно време, щях да си назначаа мой човек за главсек, нямате никакви съмнения. Докато г-жа Бъчварова е извън тази система. Защо да не овладее системата една жена, която е умен човек? Какво пречи начело МВР да е умен човек? Съжалявам, че не станах аз, но ви пожелавам успех". Това каза депутатът Росен Петров.

"Реформаторският блок ще подкрепи избора на Румяна Бъчварова. Тя е вицепремиер, това дава заявка, че правителството ще продължи тежката реформа в сектора за сигурност. Време няма. По всички социологически проучвания битовата престъпност е най-големия проблем за населението. Другият голям проблем е корупцията. Шенген е много важна тема. Писанчев и Лазаров не се свършиха работата. По тяхно време се случиха КТБ, Червеи... Всеки, който не си свърши работата, трябва да бъде сменен". Това каза Димитър Делчев от Реформаторския блок.

"Патриотичният фронт ще подкрепи предложеното решение за промяна в МВР. Приоритетите на това министерство са на първо място битовата престъпност, която е заляла две трети от България. Вторият проблем е нелегалната емиграция. Очакваме съоражението по границата с Турция да бъде изградено максимално бързо. Третият проблем е купуването на гласове." Това каза Красимир Каракачанов (ПФ).

"Румяна Бъчварова ще получи подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ в пълния си обем. Имаше много спекулации и много внушения". Това заяви шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Г-н Вучков, не съм чувал за вас никакви упреци, това, което направихте беше достойно. Но излезте като мъж и кажете истинската причина за оставката си. Това не е индийски сериал. Вие сте вътрешен министър на България. Казахте, че са развинтени само първите гайки на модела "кой". Кой застраши съдбата на реформите в МВР? Премиерът Борисов? За това ли подадхоте оставка. Оставката на един министър е вот на недоверие към неговия премиер. Г-жо Бъчварова, уверен съм, че премиерът ще ви вдига телефона. Но наясно ли сте с какво се захващате. Да не стане така, че Радан Кънев да ви поздрави с г-песента "Покажи на тия хора как се мяташ", какъвто навик имаше". Това каза Георги Кадиев (БСП).

"Г-жо Бъчварова, много по-ефективно се управлява една система от човек, който не е продукт на системата. Към колегите от ДПС - имайте малко срам. Искам да ви питам къде е Бисеров. Вие създадохте еничарски корпус, който да овладее икономиката, трябва да ви извадим от там. Колеги от БСП, дълго време ще плащате дан на това, че Сергей Станишев даде службите на концесия на ДПС". Това каза Атанас Атанасов (РБ).