Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Барак Обама обяви Венецуела за заплаха за националната сигурност на САЩ, предаде Ройтерс.

Това стана чрез т. нар. изпълнителна заповед и е стъпка, предшестваща налагането на санкции срещу държавата.

Отделно бяха обявени санкции срещу седем граждани на Боливарианската република, каквото е официалното название на южноамериканската страна. Това са хора, чиито действия подриват демократичните процеси и институции в страната, извършвали са насилие или са нарушавали човешките права, ограничавали са свободата на словото или пък са били част от корупционни практики.

Обама изрази притеснения от отношението на управляващите в Каракас към опозицията.

"Представители на управлението на Венецуела, които в миналото и днес нарушават човешките права на гражданите на страната и извършват корупционни действия, не са добре дошли при нас. Сега разполагаме и с необходимите инструменти, за да блокираме собствеността им и да им откажем достъп до финансовата система на САЩ", заяви говорителят на Белия дом Джон Ърнест.

"Дълбоко сме обезпокоени от действията на венецуелското управление, целящи заплашването на политическите им противници. Проблемите на Венецуела не могат да бъдат решени чрез криминализиране на инакомислието", добави той.

Собствеността в САЩ на седмината санкционирани венецуелци ще бъде иззета или запорирана. Те няма да могат да влизат на територията на Съединените щати. Американските граждани от своя страна няма да имат право имат бизнес отношения с тях.

Белият дом поиска от режима на Николас Мадуро да освободи всички политически затворници, в това число "десетки студенти" и предупреди управляващите да не оправдават проблемите си с Вашингтон.

Преди по-малко от три месеца САЩ обявиха размразяване на отношенията с най-дългогодишния си противник на американския континент - Куба. Двете страни решиха да отворят наново посолства. Това ще стане за първи път след прекъсването на дипломатическите отношения помежду им през 1961 г.

Ключови думи

Коментари

С какво точно Венецуела заплашва САЩ?Не си дава петрола безплатно? Тъпанар!

И те ли са заплаха? Ей много заплашителен този свят бе...

Кльощавия

Наглостта им вече мина всякакви граници. Очаквайте скоро преврат и там, наречен борба за демокрация. Ама хапката там е много апетитна...Много петрол...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.