БЕРЛИН - САЩ изпратиха оръжия и жива сила в прибалтийските държави Естония, Литва и Латвия във възпираща операция срещу евентуална руска агресия.

Планират се също мащабни маневри, съобщи днес “Шпигел”.

В Прибалтика са пристигнали стотици танкове, бронетраспортьори и друга военна техника. Само в Литва бойните машини са 750.

В района се разполагат и 3000 американски войници. Предвижда се те заедно с колеги от други натовски държави през май да участват в 90-дневно военно учение на пакта и така да се демонстрира солидарността на Запада с държавите от източния фланг на отбранителния съюз.

Разполагането на американските оръжия в Прибалтика, сред които танкове от тип “Abrams” и бронетранспортьори ”Bradley” “трябва да покаже на руския президент Владимир Путин нашата решимост за сплотеност”, цитиран е американският генерал майор Джон О’Конър.

Той е направил изявлението си за агенция АФП при предаване на въоръженията в пристанището на Рига.

Американските оръжия щели да останат в Прибалтика, “докато това е необходимо за възпиране на руската агресия.” Литва, Латвия и Естония отдавна изразяват страхове, че ще ги сполети съдбата на Източна Украйна. От избухването на украинската криза в  пограничните райони на тези държави непрестанно се забелязват руски бойни кораби, във въздуха кръжат изтребители. Прибалтийските държави не са в състояние да се защитят сами при евентуална руска агресия. Трите страни обявиха независимост след разпада на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век. За разлика от Украйна обаче от 2004 г. те са членки на НАТО, също и на Европейския съюз.

Вчера във Вашингтон държавният секретар на САЩ Джон Кери за пореден път обяви, че Щатите винаги ще спазват член 5 от Договора за НАТО – ако една държава членка бъде нападната, това се смята за агресия спрямо всички държави от пакта. Което пък ще рече, че всички ще дадат отпор на агресора, както при нападение срещу собствените им страни.

Положението в Украйна беше основна тема по време на вчерашната среща на американския президент Барак Обама с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Белия дом.

“Без стриктно наблюдение и напълно прилагане на набелязаните мерки договореностите от Минск стават безсмислени”, предупреди Обама. Туск отговори: “Ако сме единни, то тогава ще бъдем в състояние да сложим край на агресивната политика на Русия спрямо нейните съседки.”

Днес пристигна една обнадеждаваща вест от Киев. Правителството там съобщи за мащабно изтегляне на тежките оръжия от страна на сепаратистите в Източна Украйна. Снощи пък президентът Петро Порошенко оповести по украинската телевизия, че Киев е изтеглил “лъвския пай” от оръжията си в Донбас.