Двуметрови преспи и 40 повалени дървета блокират за четвърти ден в Източните Родопи петимата хасковски районни магистрати, десет секретарки и деловодителки, съобщава "Марица".

В снежния капан са съдиите Павлина Господинова, Нели Иванова, Мартин Кючуков, Петър Вунов и младши магистратът Недялко Паталов. Те отишли на тимбилдинг в петък в хотелския комплекс край село Ябълковец, община Ардино. След предвидената нощувка обаче осъмнали блокирани от бедствието в Кърджалийска област. Така в понеделник Хасковският районен съд започна работа без половината си магистрати.

"Няма проблеми с гледането на делата, те са поети от останалите тук колеги", коментира председателката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова. Тя подчерта, че е в постоянна връзка с бедстващите и със създадения кризисен щаб.

"Свършило им е горивото за агрегата, който доставя електричество при аварии в комплекса. На три пъти огнеборци са доставяли нафта. Те са мъкнели на ръце туби по 16 км през преспите", каза още Тянкова. В хотела освен хасковските магистрати има и софийска група. Заедно с персонала общо блокирани там са 50 човека. Те имали достатъчно провизии и вода.

Към 15,30 часа в понеделник спасителните екипи достигнали на 3 км от Ардино, където има родилки и нуждаещи се от хемодиализа. В общинския център нямало и храна. След като бъде помогнато на Ардино и Ябълковец, мощна роторна машина ще бъде пратена към 3-километровия черен път за "Планински изглед".