"Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора", е заявил министър-председателят Бойко Борисов на гара Буново по повод 30-годишнината от атентата на гарата, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

„Аз съм бил и на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живот, когато стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, в следствие на политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие“, заяви премиерът.

Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт“, каза още той.

"В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма", добави Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че в правителството, което ръководи, има и мюсюлмани.

„Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме”, каза той. Борисов напомни, че парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се прави политиката.

„Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далече съм от мисълта и да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир“, заяви премиерът. В правовата държава, законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите, добави той.

„Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим начина да живеем по най-добрия за всички нас. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води“, каза министър-председателят.  

Премиерът Борисов поздрави председателя на НФСБ Валери Симеонов, който заедно с ВМРО организираха отбелязването на годишнината от атентата. „Това действително е място, където такава обица от историята ни се дава, че никога не трябва да допускаме подобно нещо“, каза министър-председателят.

Пред представители на медиите премиерът добави, че това е терористичен акт, който не се забравя. „Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо“, заяви той.

"Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока“, каза Борисов.

„Днес е ден, в който всички трябва да си кажем пред себе си – готови ли сме с общите си поуки от миналото. Тук сме всички, независимо от това дали в ежедневието сме противници, дали имаме непримирими противоречия. Тук сме, за да кажем, че осъждаме терора. Защото терорът е ужас на битово ниво. Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. „Дали това е държавен терор, който държи в страх хората като потъпква родовата им памет, дали това е реакцията на безумци, които убиват деца в израз на отчаянието си. Оръжието на терора е страха. Срещу този страх единственото противопоставяне е да има силна, единна, европейска държава. Държава, която да бъде гарант на свободата, на надеждата и на достойнството на всичките си граждани, независимо от техния етнос, религия или цвят“, добави министър Москов.