"Поканих в Кремъл ръководителите на нашите специални служби, на Министерството на отбраната и им поставих задачата да бъде спасен животът на президента на Украйна (Янукович б.р.), щяха просто да го унищожат ... Там бяха сложили тежки картечници, за да не водят дълги разговори. Ние се приготвихме да го изкарваме направо от Донецк, по суша, по море и по въздуха ... Това беше между-ти 22-ри и 23-ти, приключихме около 7 часа сутринта. И на раздялата, аз казах на всички колеги: принудени сме да започнем да работим по връщането на Крим в състава на Русия".

Това са думи на Путин за драматичните събития от миналата година малко преди анексирането на полуострова. Руският президент е цитиран в нов филм за повдигане на патриотичните чувства на руснаците, който ще бъде излъчен скоро по тв канала "Русия 1", предава Нюз.ру. Лентата със заглавие "Пътят към Русия" е на режисьора Андрей Кондрашов и в нея лично Путин разказва за събитията преди една година.

Очевидно плановете са били отдавна готови за подобна стъпка, защото само няколко дни по-късно "зелени човечета" се появиха на полуострова, а Крим официално беше анексиран на 18 март 2014 г. и още на 21 март в Кремъл бяха подписани съответните документи за присъединяването му към Руската федерация.