СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – И двамата с Путин сме имали нерадостно детство. И той като мен идва от низините, никой не е залагал и цент за него, имаше реална опасност и аз, и той да поемем към дъното. Путин е като мен, свързва ни една и съща съдба.

Паралелът е на френския киноактьор Жерар Депардийо (66 г.). Неговата автобиографична книга “Така се случи” идната седмица излиза на германския книжен пазар. В нея авторът е абсолютно откровен, не подминава нищо преживяно. Или поне така твърди. И тъй като е човек на заучените реплики, той е предпочел да разказва, а да пише друг – майсторът на перото Лионел Дюроа. Речта е сбита, главите кратки, езикът достъпен, но завладяващ.

Депардийо не крие любовта си към Русия и приятелството си с Путин.

“Путин е също като мен – едно невзрачно и изстрадало дете, за малко да стане престъпник. Казвам ви, точно като мен”, откровеничи актьорът. Той припомня, че майката на Владимир Владимирович, Мария, едва е оцеляла по време на обсадата на Ленинград (сега отново Санкт Петербург) от септември 1941 до януари 1944 г. По същото време братът на Владимир е починал от дифтерит.

“И върху мен упражняваха домашен тормоз, какъвто човек трудно може да си представи. Майка ми ме тероризираше, биеше и мушкаше с иглите си за плетене, налагаше ме с черешови пръчки и с всичко, което й попадаше под ръка. Най-добре било да не се раждам”, описва тъжното си детство  Депардийо.

Той приключва главата в книгата си, посветена на житейските му паралели с Путин, с едно кратко изречение: “Това всъщност е моята история и вредя единствено на себе си.”

Да припомним: През януари 2013 г. Владимир Путин даде на френския си приятел руско гражданство. Тогава Жерар Депардийо обърна гръб на Франция, защото бе въведен данък “богатство”, какъв налог той отказа да плаща.

Станал руски граждадин, Депардийо не престава да хвали благодетеля си. В скорошно интервю той заяви: “Аз не говоря никога за политика, просто там съм бос. Но живеейки в Русия, аз съм свидетел как болшинството граждани се възхищават на Путин. Те са му признателни, че той им възвърна загубеното самочувствие, както и мястото на страната на международната арена.” 

Путин в никакъв случай не бил диктатор. В крайна сметка никой в Русия не гладувал, Путин бил избран пряко от народа и дълбоко уважавал парламента и ролята му “на регулатор”.  

“Имам пълно доверие в Путин. Всичко което прави, го прави за и в името на Русия”, заяви наскоро Депардийо.