СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пристига на 10-и март, вторник, в София.
Визитата у нас беше договорена на 30 януари т. г. по време на среща на българския външен министър Даниел Митов с Щайнмайер във Външно в Берлин. Явно прекият контакт е оказал влияние за бързо намиране на дата за посещението на Щайнмайер у нас. Той беше обещал да ни навести още при предишното ни правителство, но така и не се отвори такава възможност.

Сега дипломат номер 1 на Берлин ще пристигне в София от Букурещ, където ще е ден по-рано. Посещението му в Румъния е било договорено след дадената на нас дата, твърди осведомен източтик, пожелал анонимност. Практика на официален Берлин е подобни посещения да са и в двете съседни страни. Така беше и при визитата на канцлерката Ангела Меркел през октомври 2010 г. – в София и в Букурещ. 

Във вторник Щайнмайер ще разговаря с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Даниел Митов, съобщи за Клуб Z информиран дипломатически източник в Берлин.

Очаква се гостът да постави пред събеседниците си въпроса кога най-сетне ще приключи съдебната реформа у нас и кога ще имаме ефективно и стабилно правосъдие. Проблемите около германските инвестиции  се поразчистиха. По време на посещението на Даниел Митов в Берлин стана ясно, че Германия възстановява държавните гаранции за инвестиции на немски фирми у нас, които заради тромавата ни администрация бяха прекратени през 2006 г.

Вън от съмнение е, че в София ще бъде засегната и темата за миграционния натиск. Министър Митов постави този въпрос при посещението си в Берлин и поиска подкрепа при опазването на външната граница на ЕС, каквато сме ние, за да не се допусне потенциални терористи да влязат на наша територия, а така и в други държави от съюза.

За Германия вече не стои въпросът от прииждане в страната на “социални емигранти” от България. Подобна несъстоятелна теза насаждаха политици от баварският Християнсоциален съюз.

Щайнмайер им отговори косвено в изявлението си след разговора с колегата си Митов в Берлин: “Скъпи Даниел, радвам се, че днес имахме възможността да разговаряме подробно по двустранните ни отношения, по темите от деня, касаещи Европа, по онова, което ни тревожи. Това, че с България отдавна ни свързва приятелство, е така в политически смисъл, но не само това. Отношенията между нашите два народа  са тесни. Достатъчно е да припомня, че хиляди български студенти се обучават в Германия и то от много години, както и за многото трудолюбиви и образовани хора от България, които идват при нас, работят заедно с нас, живеят сред нас. Само през последната година това са около 60 000 души. Германия помага, или поне се надявам да се опитва да го прави,  перспективите пред хората и в България все повече се подобряват.”

Според нашия дипломатически източник Щайнмайер идвал сега у нас и за даде знак, че Германия смята правителството ни за стабилно и решено на реформи. И още - западните ни партньори няма да допуснат дестабилизация вследствие на кризата в Източна Украйна. На фона на страховете в държавите от Прибалтика по повод “руска заплаха” нямало място за подобни настроения по югоизточния фланг на НАТО, тоест в България.