НАТО смята да отправи покана за членство към Грузия,ако Крим се отдели от Украйна, пише руският в. "Комерсант", като цитира свои източници в Северноатлантическия пакт и Държавния департамент на САЩ.

Поканата щяла да бъде отправена през септември на срещата на върха на алианса във Великобритания. НАТО смятала да предостави на Грузия План за действия за членство. Става дума за редица условия в политическата ,икономическата, военната и правната сфери. След тяхното изпълнение страната ще бъде приета в НАТО. В момента такива планове се прилагат към Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

"Действията на Русия в Украйна доведоха до подновяване на дискусията за необходимостта от по-решителна политика на алианса в Източна Европа. За удовлетворяване на молбата на Тбилиси да получи статут на кандидат-член започнаха да говорят дори представителите на държавите, които до скоро призоваваха този въпрос да не бъде пришпорван", заявява пред изданието източник от щабквартирата на пакта.

Служител на американския Държавен департамент допълва, че при неотдавнашната си визита в САЩ грузинският премиер Ираклий Гарибашвили получил уверения, че желанието на страната му ще бъде подкрепено.

Грузия поиска да влезе в НАТО на срещата на пакта в Букурещ през април 2008 г. Тогава обачевъзраженията на Франция и Германия не позволиха тя да получи План за действия за членство. Бившата съветска република само получи обещанието, че ще може да се присъедини къвм военния блок в бъдеще.

През лятото на същата тази 2008 г. обаче там избухна въоръжен конфликт, довел до отцепването на Абхазия и Южна Осетия и признаването им като независими държави от Русия. Така въпросът за грузинското членство в пакта изчезна от дневния ред. На срещата на НАТО в Чикаго през 2012 г. са стигна само до мъгливо изявление, че вратите на организацията саотворени за Тбилиси, но нищо повече.

Сега действията на организацията зависят от резултатите от референдума в Крим, пише "Комерсант". На 16 март жителите на полуострова трябва да решат дали той да се присъедини към Русия или да остане автономна република в състава на Украйна.