Зуар Дадаев се призна за виновен като съучастник в убийството на Борис Немцов. Арестуваният чеченец ще остане зад решетките до 28 април засега, реши съда в район Басманни на Москва.

Следствието поиска от магистратите да задържат обвинения под стража и представи доказателства за участието на Дадаев в покушението срещу опозиционера. Той не каза нищо по повод обвиненията. Единствено помоли за законен и справедлив процес по неговото дело.

Изненадващо в съда бяха докарани петима арестувани за убийството. Вчера бе съобщено за двама, тази сутрин за още двама, но петият се появи изведнъж в съда. Отделно в Грозни при операция на полицията за залавяне на още един заподозран, той се взриви с граната и умря на място.

Шагид Губашев, Хамзад Бахаев и Тамерлан Екскерханов в съда.

Пръв пред съдийката Наталия Мушникова застана Заур Дадаев. Той обясни, че няма постоянно жителство, не живее там където е регистриран в Ингушетия, няма работа и семейство. Следователите поискаха задържане под стража, за да не се укрие престъпникът или попречи по някакъв начин на разследването. След като изслуша и двете страни магистратката обяви, че оставя Дадаев зад решетките защото той е признал съпричастност към престъплението и с това е потвърдил предварителните си показания.

Вторият заподозрян Анзор Губашев не е признал вината си. "Не съм виновен", отсякъл той в залата.

"Не съм извършил това престъпление. Имам проблеми със здравето. Болен съм от язва и имам хемооиди", заявил пред съда братът на Анзор Шагид Губашев.

"Разбрах от медиите за убийството на Немцов. Имам шест деца и моля да бъда освободен, за да ги гледам", заявил пък Хамзад Бахаев.

Петият арестуван - Тамерлан Екскерханов, обявил, че имал алиби за времето, когато е убит Немцов. "Имам свидетели, който могат да го потвърдят. Бях на работа като всеки ден", обяснил той.

Дадаев и Анзор Губашев ще бъдат съдени в отделни процеси и вече са обвиняеми, става ясно още от информациите от процеса в Москва. Другите трима все още са заподозрени и следващото дело те ще се явят заедно в съда. На всички е наложена мярка неотклонение задържане под стража до 28 април.

Очаквайте подробности.