От няколко дни в галерията на Сената на Хамбург има благотворителна изложба с творби на български художници за набиране на дарения за трактор за стопанството на отец Иван в монтанското село Якимово.

Изложбата е организирана от българина филантроп д-р Христо Алексиев, хирург, който живее в Хамбург и от години инициира различни акции в подкрепа на приюта в Нови хан. Докторът е събрал общност от приятели - българи и германци, които е запалил за каузата.

В началото на ноември известният германски журналист Клаус-Петер Ликфелд и популярната в цял свят с хуманитарните си фоторепортажи Андреа Кюнциг посетиха Нови хан и Якимово, за да направят репортаж за отец Иван и социалния му проект . С тях бяха и режисьорът Теес Клан и българската журналистка Светлана Стоева. Те подготвят пълнометражен домументален филм за отец Иван. “Имаме 9 часа записи, преведохме всички интервюта и през април или май ще представим филма", - каза пред Клуб Z д-р Алексиев.

Репортажът и филмът ще бъдат излъчени във водещи германски медии. Целта е отново да се информира обществеността в Германия за каузата “Нови хан”, за да се включат още дарители.

За журналистите Клаус-Петер и Андреа Нови хан е лична кауза от 2010 г., когато двамата за пръв път посещават приюта и публикуват репортаж, който трогва хиляди германци.

Мисията на филантропите и тази година не се ограничи само с репортажа и филма. През ноември те доведоха и бизнесмена Волфганг Брийст, за да разберат от какво имат нужда питомците на отец Иван и да организират помощ по различни линии.
Веднага след връщането си в Хамбург групата се заема с мисията си. Вече е в ход проект за осигуряване на стипендии от немски фондации, за да може най-талантливите и ученолюбиви деца от приюта да учат в Германия.

Журналистът Клаус-Петер Ликфелд и бизнесменът Волфганг Брийст на изложбата.

Междувременно Клаус-Петер Ликфелд и Андреа Кюнциг любезно предоставиха репортажа си специално за сп. “Клуб Z” и той беше публикуван в броя от декември 2014 г.

По време на посещението си групата от Хамбург разбра, че стопанството на отец Иван в Якимово, където живеят 160 от неговите питомци, разполага само с един стар трактор, и решиха да купят нов.

“Да, признавам, звучи необичайно художници да събират пари за трактор, - смее се д-р Алексиев, - но това беше само формалният повод. Идеята е обществеността в Хамбург да се ангажира по-активно с помощ за приюта.” Разходите по откриването на изложбата са поети от д-р Алексиев и съпругата му.

Залата на Сенатската галерия на Хамбург е предоставена за безплатно ползване за каузата.

“Не ми се наложи да уговарям някого от сенаторите, помогна ни управителят на галерията Герд Хайде, Клаус-Петер е негов приятел и не беше трудно да го убеди”, - обясни д-р Алексиев. - Герд е около 70-годишен художник, но много активен човек. В тази галерия не само се излага изобразително изкуство. Там има постоянно действаща “Историческа работилница”, в която се разглеждат различни проекти и се организират творчески срещи.”

В момента в галерията са изложени творби на Божидар Димитров, който вече е известен на средите в Хамбург. Интересни са и творбите на Даниела Тодорова, която е учила хартиено изобразително изкуство в Япония и има награда от японското правителство. Със свои платна участва и Иван Костов от Стара Загора, който заедно с жена си има галерия в родния си град. Художниците са решили половината от приходите от изложбата да отидат за закупуването на трактор за Якимово.

Платно на Божидар Димитров на изложбата.

На откриването присъства и д-р Виолета Караиванова, асистент на почетния консул на България в Хамбург, който е германец – проф. д-р Герд-Винанд Имайер.

“Доктор Имайер е много влиятелен човек в Хамбург. Двамата с жена му са много активни и са големи радетели на популяризирането на България и българщината в града. На приема в консулството по случай националния празник 3 март г-жа Имайер беше приготвила боб чорба”, разказа д-р Алексиев.

Хартиеното изкуство на Даниела Тодорова.

На откриването на изложбата присъства и Владислава Вьорман, българка, омъжена за германец.

“Владислава е една много ерудирана и активна българка тук в Хамбург. Куратор е на много успешни изложби на художници от родния й град Варна. Тя направи също и превода на филма за отец Иван... Двамата със съпруга й Размус Вьорман са активни меценати и поддържници на изкуството от България”, сподели докторът.

Владислава Вьорман разговаря с посетители на изложбата.

“На вернисажа на 3 март се продадоха някои творби. Представихме художниците и социалния проект на отец Иван. На закриването на 8 април ще експериментираме с нещо, което не сме правили досега – търг на изобразително изкуство”, каза още д-р Алексиев.

“За филма други германци вече ни изпревариха. В най-голямата държавна телевизия тук NDR (телевизията на Северна Германия) беше излъчен репортаж за отец Иван”, каза д-р Алексиев.

В групата продължават да работят по различни проекти, свързани с Нови хан. Планира се изпращането на едно момиче, отличничка от приюта на отец Иван, да следва със стипендия в Германия. “Синът на отец Иван, Отец Григорий е набелязал и други деца, които се учат успешно, но още са малки”, обясни д-р Алексиев.

Многогодишно приятелство свързва отец Иван с д-р Христо Алексиев.
Българинът няколко пъти посещава приюта и организира благотворителни акции в Германия.

Бизнесменът Волфганг Брийст пък урежда голямо дарение на лекарства. “Той ходатайства пред един сърцат собственик на аптека в Хамбург, д-р Фигиера, да изпрати голямо количество лекарства против настинки и други, тъй като хората на отец Иван се оплакаха, че в България са много скъпи”, каза докторът.

От групата приятели на Нови хан на откриването на изложбата присъстват журналистът Клаус-Петер Ликфелд и бизнесменът Волфганг Брийст, който пристига от Индия, където работи по друг благотворителен проект.

ВИДЕО: Репортажът на NDR за отец Иван.


 

Текстове под снимки:
1 – Журналистът Клаус-Петер Ликфелд и бизнесменът Волфганг Брийст на изложбата. Снимки: д-р Христо Алексиев.
2 – Владислава Вьорман разговаря с посетители на изложбата.
3 – Волфганг Брийст разказва на посетители за срещата си с отец Иван.
4 – Посетители на изложбата разглеждат с интерес хартиеното изкуство на Даниела Тодорова.
5 – Многогодишно приятелство свързва отец Иван с д-р Христо Алексиев. Българинът няколко пъти посещава приюта и организира благотворителни акции в Германия.
6 – Платно на Иван Костов от изложбата.
7 – Хартиеното изкуство на Даниела Тодорова на изложбата.
8 – Платно на Божидар Димитров на изложбата.