Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще се яви днес в столичната следствена служба, за да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, с което се сдоби след скандала на Летище Варна през януари. 

От партията на националистите дадоха заявка, че той ще се яви не само за да му бъде връчан обвинителния акт, но и да даде "изявление във връзка със странното досъдебно производство срещу него"

Заради скандала, при който пострада полицай, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител. Първоначално атакистът отказа. Две седмици след като искането бе постъпило, Сидеров и депутатите му направиха демонстрация в пленарна зала като всички хвърлиха имунитетите си. Правни последствия обаче за останалите нямаше, тъй като не могат сами да се откажат от защитата, без това да е поискано официално от държавен обвинител N1. Така без имунитет остана само лидерът.

Хронология

Инцидентът на варненското летище стана на 6 януари вечерта, когато Сидеров, придружен от част от депутатите си, се заял в самолета от София за морската столица с жена, която в последствие се оказа служител на френското посолство у нас. По данни на различни очевидци, той поискал от жената да му се легитимира и след като тя отказала, настоял стюардесата да вземе и да му предаде личните й документи.

Разправията се пренесла и в автобуса, който трябвало да откара пътниците от пистата до летището. 32-годишният Димитър Бахнев, един от пасажерите, на свой ред се заял с лидера на "Атака" - заради постъпката му на борда на самолета. С което си навлякъл гнева на цялата група националисти. По твърдения на Бахнев той бил ударен.

Последвала разправия и с полицаите, които дошли на място. Сидеров настоявал от тях този път да вземат личната карта на Бахнев и да му я предадат, за да знаел националистът кого да съди. Според лидера на "Атака" той имал право да изисква личните данни на хората, защото като народен представител имал право и на достъп до класифицирана информация. В добавка, полицаите са длъжни да му съдействат. Сидеров обаче пропусна в обясненията си да спомене факта, че един народен представител може да чете класифицирана информация само с решение на парламента или на парламентарната комисия, в която членува. Само при изпълнение на служебните си задължения.

Бранейки Бахнев от "любовта" на атакистите удар в лицето отнесъл полицаят Костадин Колев. В последствие Колев си извадил медицинско свидетелство, според което е получил нараняване в областта на лявата скула. Именно на неговите показания, че е бил ударен от Сидеров, се базира и обвинението. Колев твърди още, че в момента на случката, лидерът на националистите е лъхал на алкохол.

Контра

Сидеров обаче твърди, че Колев лъже и заведе жалба срещу него. В дните, в които атакистите бяха обявили пълно мълчание по случая пък се оказа, че са във Варна, за да събират компромати срещу участниците в него. В резултат на това лидерът на националистите даде брифинг, за да съобщи "истината" за инцидента. Тази "истина" бе описана и в прошнурована книжка и раздадена на журналистите.

От нея разбрахме, че не Сидеров, а френската дипломатка го провокирала в самолета, обиждайки българските национални символи. После бил провокиран от Бахнев, а накрая не Сидеров бил ударил Колев, а точно обратното. 

Като доказателство националистите бяха приложили снимка на левия профил на униформения, направена с мобилен телефон половин час, според твърденията им, след предполагаемия удар, на която насинена скула не се виждала.

Профилът на Колев в социалната мрежа facebook пък е бил обстойно обходен от хора на "Атака", стана ясно още тогава. На база на постове и снимки на полицая и на неговите приятели, журналистите бяха уведомени, че той обичал анаболи и бил фен на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Оттам Волен Сидеров изведе заключението, че целият инцидент е бил умишлена провокация от страна на ГЕРБ.

За нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения, в случая на полицай, Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.