Министърът на туризма Николина Ангелкова призова германските туристи да открият и други възможности за почивка у нас извън олинклузива по морето. Тя участва на едно от най-големите международни туристически изложения в света – ITB, което се провежда в Берлин. 

Близо 1 млн. германци са посетили страната ни през миналата година, като над 700 хил. от тях са били туристи, каза Ангелкова на форума в столицата на Федералната република.

Въпреки че германците са едни от най-ревностните почиталели на ваканциите в България, според министърката има резерви за още по-голямото им присъствие у нас.

„България е на второ място в Европа по биологично разнообразие и е сред трите страни на Стария континент по брой на откритите археологически артефакти“, каза министър Ангелкова.

Според нея това открива големи възможности за културен, еко и спа туризъм. От Министерството на туризма обаче искали да предложат на германците акцент върху културно-историческите забележителности.

За целта вече е минала мащабна рекламна кампания на немския пазар, включваща 39 туристически уебсайта, 9 тв канала с 406 излъчвания (сред които RTL 2, SKY, TELE 5, Sport 1 и др.), 36 рекламни съоръжения в метрото на Берлин и 11 печатни издания (сред които Reise & Preise; Freizeit Spass; и др.). Кампанията е реализирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

„През януари 2015 г. отчитаме ръст от близо 45% на посещенията на немски граждани в нашата страна спрямо същия период на предходната година, което показва, че германците започват да откриват възможностите за туризъм в България и извън летния сезон“, подчерта Ангелкова.