Лидерът на АБВ Георги Първанов започна надаването за гласове. Пред симпатизанти в Сливен той вдигна залога високо.

"10 пъти повече гласове ще вземе АБВ на предстоящите евроизбори през май, в сравнение с прогнозните резултати, които дават социологическите агенции", каза той, цитиран от радио "Фокус"-Сливен.

Според Първанов на предстоящите избори движението му ще получи най-малко 250 000 гласа.

Припомняме, че на последния евровот през 2009 г. НДСВ с 205 146 гласа имаше двама депутати в Европарламента, "Атака" с 308 052 - също. Това би трябвало да означава, че Първанов и АБВ се стремят поне към 2 мандата.

Засега социологическите данни им дават шансове за не повече от едно място. Най-благоприятна за формацията на Първанов е последната прогноза на "Алфа рисърч". Според нея силите на  АБВ (6,1%), България без цензура (5,5%) и Реформаторския блок (5%) са изравнени. Прогнозата към момента е, че всяка от формациите е с възможности да вземе по едно депутатско място на евровота.

Преди дни изследване на "Сова-Харис" остави АБВ вън от Европарламента. Според данните ГЕРБ и БСП ще спечелят по 6 мандата, „България без цензура" и ДПС - по 2 мандата, а Реформаторският блок - един мандат. 

Според представено във вторник изследване на "Център за маркетинг и анализи" на Юлий Павлов, четири партии със сигурност ще бъдат представени в Европарламента - ГЕРБ и БСП с по 6 депутати, ДПС - 3, Реформаторския блок- 1. За последното 17-о място ще се конкурират АБВ, НФСБ, "България без цензура" или някоя друга политическа сила.