Външната политика на Владимир Путин е като раков тумор, който трябва да бъде отстранен чрез хирургическа намеса, за да се избегнат усложнения.

Това сравнение направи в Сената на САЩ видният руски опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров, предаде Нюз.Ру.

Той говори по време на изслушване в сенатската Комисия по външни работи. То бе посветено на руската агресия в Източна Европа.

"Невъзможно е да се договаряш с тумор." Така живеещият постоянно в САЩ Каспаров коментира възможностите за дипломатическо решаване на украинската криза, чиито привърженици са страни като Германия и Франция. "Както и туморът, Владимир Путин и неговият елит трябва да бъдат изрязани", допълни той.

Според шахматиста руските олигарси трябва да бъдат принудени да прекратят подкрепата си за президента. Той изтъкна, че настоящата ситуация в Украйна е естествен резултат от установената в Русия полицейска държава. По тази причина е важно на Киев да бъде предоставено оръжие.

"Борис Немцов бе убит, защото това можеше да се случи. Путин и елитът му смятат, че след 15 години на власт за тях няма нищо невъзможно, няма червена линия, която те да не могат да прекрачат", каза още Каспаров.

В Сената бе и бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който в момента оглавява Консултативния международен съвет за реформи в Украйна. По негово време през 2008 г. руски войски нахлуха в Грузия. В резултат от страната бяха откъснати Абхазия и Южна Осетия.

Саакашвили призова САЩ да дадат на Украйна смъртоносно оръжие. На Киев то било необходимо, за да спре настъплението на Русия.

"Ако това оръжие го няма, няма да има и страна, в която трябва да бъдат извършвани реформи", каза той.