"Кой черен се задържа на работа четири години?"

Това послание е изпратено по електронната поща още през 2008 г. от служител на полицията или на общинския съд в американското градче Фъргюсън, щата Мисури. То обаче се отнася не за кого да е, а за Барак Обама, който в края на същата година печели първия от двата си поредни мандата като президент на САЩ. Чрез пренебрежителната си забележка авторът на писмото изразява мнението си, че Обама няма да изкара дълго на власт.

Американското правосъдно министерство установи, че полицията във Фъргюсън много често е била замесена в расистки скандали, предаде Ройтерс. Това съобщи пред агенцията служител на правоохранителните органи, запознат с току-що завършилото федерално разследване. Решението е полицаят да не бъде съден.

Разследването започна през август 2014 г., след като белият полицай Дарън Уилсън застреля невъоръжения афроамериканец Майкъл Браун. Инцидентът предизвика масови протести в цялата страна.

Хиляди хора се стекоха на погребението на убития Майкъл Браун.

Проучени са над 35 000 страници полицейска кореспонденция. В тях са открити както расистки коментари, така и статистика, която показва, че 93 на сто от арестуваните във Фъргюсън са афроамериканци. Същевременно те съставляват само 67 процента от населението на града, който е предградие на Сейнт Луис.

Полицаите използвали сила предимно срещу чернокожи. А само американци от африкански произход са били хапани от полицейски кучета, допълва служителят на правоохранителните органи. Чернокожи са и 95 на сто от хората, задържани за повече от две деноношия в ареста във Фъргюсън.

Нови инциденти, довели до убийството на чернокожи от страна на полицаи в Ню Йорк и в Кливланд, предизвикаха нови протести в САЩ и усилиха още повече расовото напрежение. Президентът Барак Обама дори заяви, че между силите на реда и различните общонсти се е възцарило силно недоверие.

Белият полицай Дарън Уилсън не е обвинен
за убийството на афроамериканеца.

Разкритията за полицията във Фъргюсън ще принудят местните власти да променят политиката си. Ако това не стане доброволно, общината ще бъде дадена на съд и принудена да направи промените.

Предишни федерални разследвания срещу полицейски департаменти са довеждали до промени като докладване на арестите на правосъдното министерство и назначаване на федерални наблюдатели за надзор на действията.

Каквото и да стане обаче, едва ли някога гражданите ще възстановят доверието си в полицията във Фъргюсън, коментира Ройтерс. Те бяха достатъчно разгневени от решението на съда да не повдига обвинения срещу Дарън Уилсън, който застреля Майкъл Браун. Полицаят Уилсън твърди, че е действал при самозащита, след като е бил заплашен с оръжие от жертвата си. Белият полицай вероятно няма да бъде обвинен и от правосъдното министерство, което води отделно разследване по случая.

"Не съм изненадан от разкритията и се надявам да видя уволнен Том Джексън - шефа на полицията във Фъргюсън", заяви местният адвокат и правозащитник Джерил Кристмас.

Самият Джексън не е отговорил на молбата на Ройтерс да направи коментар.

"Фактът, че полицаи и служители на общински съд използват служебните си електронни пощи за расистки закачки, е скандален. Тук просто вони на арогантност", каза местната общественика Патриша Байнс.