Руският депутат Валерий Рашкин призова спецслужбитевстраната да ликвидират десните украински националисти Дмитрий Ярош и Александър Музичко, предаде Лента.ру.

Призивът е публикуван в интернет сайта на Комунистическата партия на Руската федерация, (КПРФ), в която членува той.

"Следственият комитет вече излезе със съответното постановление за издирването на Ярош и Музичко. Но аз смятам, че в данения случай не трябва да се ограничаваме с формални мерки. Русия може да използва ефективния опит на Мосад (израелските служби - бел. ред.) в премахването на терористи и лица, извършили тежки престъпление към военни и граждански лица", пише Рашкин.

Дмитрий Ярош и Александър Музичко, наричан още Саша Белия, са активисти на украинскотоекстремистко движение "Десен сектор". То отказа да изпълни споразумението след падането на правителството в Киев и да се оттегли от Майдана и е отговорно за редица погроми по време на протестите. Руските власти ги обявиха за издирване по обвинение в  терористични действия.

В призива си Рашкин припомня, че Александър Музичко е воювал в Чечня на страната на сепаратисткия лидер Шамил Басаев, а Ярош е приканвал да се извършват терористични актове в Русия.

Миналата година Валерий Рашкин предложи улица в Москва да бъде наречена на починалия тогава венецуелски президент Уго Чавес.