ЦСКА е на крачка от борсата, но финансовото му състояние съвсем не е блестящо. Това показва проспектът му за публично предлагане на акции, който беше публикуван в интернет.

До края на октомври 2013 г. приходите на Професионален футболен клуб ЦСКА АД са 2,138 млн. лв., а загубата - 8,989 млн. лева. За сравнение, през цялата 2012 г. клубът има приходи от 8,08 млн. лв. и загуба от 3,037 млн. лева. В проспекта спадът на приходите през 2013 г. е обяснен с това, че в средата на годината са "разпродавани футболисти без да са реализирани приходи в дружеството". 

Да купуваме ли акции от ЦСКА?

"Проспектът и финансовите резултати на дружеството няма да привлекат български и чуждестранни инвеститори, които гледат най-вече печалбите и бъдещия растеж. Феновете обаче са водени от други мотиви. Те ще подкрепят любимия си отбор без да се съобразяват с възвръщаемост на капитала и бъдещи парични потоци", смята Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг.

"Емисията е насочена към върлите цесекари, които чрез покупка на акции ще помогнат финансово на любимия си отбор", смята финансов експерт, пожелал анонимност.

Какво получава срещу парите си човек, който купи акции от червения отбор? Заради лошите му финанси (б. ред., нито една компания, която през последните години се листва на борсата, не е показвала толкова слаб отчет) преди увеличението на капитала балансовата стойност на акция е минус 2 лева. Ако бъдат записани 100% от предложените 3 млн. книжа, в резултат от вливането на пари в дружеството тя ще се увеличи до минус 16 стотинки. Но при записването на минималното количество за успех на операцията ще е минус 97 стотинки.

Или на прост език, ако купите 10 акции от ЦСКА (минималната бройка), за което ще дадете 30 лв., поне в началото ще притежавате между минус 29,10 лв. и в най-добрия случай, минус 4,80 лева. На прост език, отрицателната стойност на парите може да се преведе като чиста загуба. Не забравяйте, че вече сте дали 30 лв., за които може да забравите. Също така има и такси при посредника, които не са много високи - два-три лева.

В крайна сметка притежаването на акции от най-титулования български футболен клуб не се очертава да ви донесе печалб, поне в началото. Но в бизнеса, както и в живота, чувствата често взимат превес над разума. Затова ако обичате ЦСКА, може да прежалите някой лев. Дори и в самия проспект на дружеството пише, че то не разполага с оборотен капитал за нуждите на бизнеса си, като средствата ще бъдат осигурени при успех на публичното предлагане. Един вид, резултатът от битката за оцеляване е в джобовете на неговите бъдещи акционери.

Записването на акции вероятно ще започне другия петък. Всеки, който иска да купи дялове от футболния клуб, може да направи поръчка за това в офиса на инвестиционнен посредник или банка. Минималната стойност на поръчката е 10 акции - 30 лева.

Към края на октомври 31-кратният български футболен шампион има задължения от 20,056 млн. лв., а балансовата стойност на активите му е с отрицателна стойност - минус 10,203 млн. лева. Според условията на публичното предлагане се предвижда капиталът на клуба да бъде увеличен с 3 млн. нови акции, като броят им ще стигне 8 090 790. Всяка от тях ще се продава за по 3 лева. Процедурата ще се счита за успешна и акциите на клуба ще излязат на пода на борсата, ако по време на подписката се продадат 1 409 210 акции, от които ще бъдат набрани 4 227 630 лева.