Когато става дума за Формула 1, представата за жените там се изчерпва с красиви хостеси - модели и манекенки, част от лъскавия, тузарски свят на най-високите скорости. Без тях не може - те са задължителната украса. А могат да имат и по-интересна роля - женска поддържаща в качеството си половинки на пилотите.

Има обаче две дами, които не се задоволяват с горните типажи, а все повече посягат към главната роля във Ф1. Първата е Сузи Уулф от "Уилямс", а втората - Кармен Хорда, която преди броени дни стана нещо като тест пилот на "Лотус". 26-годишната русокоса красивица ще се занимава с развиването на болидите на британския тим. Кармен е от много малка в света на автомобилните спортове. Кръвта (бензинът) вода не става, дъщеря е на бившия дългогодишен пилот Хосе Мигел Хорда. През миналата година тя караше в GP3. 

Caption

Всъщност малко ви подвеждаме. Хорда все още не е точно на позицията тест пилот, която в началото на тази година получи Сузи Уулф. Испанката вече започна работа със симулатора на "Лотус" и е част от екипа, който ще подготвя стратегията за състезанията и ще разучава карането на противниците. Договорът и е за една година и ако в тези 12 месеца докаже, че не е само име и красиво лице, Хорда ще извърви пътя на Уулф.

"Да се присъединя към отбор от Формула 1 е сбъдната мечта, рече Кармен в многобройните си интервюта тези дни. - В този спорт съм от 10-годишна и оттогава винаги съм искала да седна в болид от формулата. Сега правя голяма стъпка напред в целта си. Ще се усъвършенствам като пилот, а в същото време ще помагам на отбора, развивайки колата чрез симулатора. Предизвикателството е голямо, но аз съм готова и решена, защото шансът не е за изпускане."

В "Лотус" уверяват, че Хорда е попадение за тима и че е привлечена заради способностите й. Способности, проявени още на 12 г. на шампионат по картинг в Испания. Нататък тя минава през най-различни надпревари и роли в света на състезателните коли. Сега казва, че иска да стигне до края и да послужи за пример на други момичетата. 

Кармен има заложби на модел. Тя работи и в телевизия в родината си

Момичета, които искат нещо повече от това да бъдат модели във Формула 1.