Независими експерти от цяла Европа ще помагат на държавите-членки, включително на България, да решава кадровите проблеми в науката си. За това ЕС е отделил 20 милиона евро в бюджета си до 2020 година.

България стана е първата страна, която поиска да се възползва от новия инструмент за техническа помощ, съобщиха еврокомисарят по науката и изследванията Карлуш Муедаш и министърът на образованието и науката Тодор Танев.

„Независими експерти, които идват от цяла Европа, ще помагат с независимо мнение на страните да решават своите проблеми с човешките ресурси...да създадат система, която работи от финансова гледна точка“, каза Муедаш.

„Най-големият проект в единния пазар за изследванията се нарича Европейско изследователско пространство“, добави Муедаш. „За да работи то, трябва да се намалят бариерите между страните, да сме сигурни, че националните цели са съгласувани, че назачаването на професори в университетите е напълно прозрачно, че са спазва равенството на половете и пр.“

Танев посочи, че в момента България отделя за наука по-малко от 1 на сто от своя брутен вътрешен продукт, а правителството иска да увеличи тези разходи до 1,5 на сто от БВП.

„Това може да стане като България разчита на Европа и като Европа разчита на България“, каза той.