Временното украинско правителство създаде днесНационална гвардия и призова Великобритания и САЩ да помогнат на страната срещу руската агресия в Крим, предаде Ройтерс.

Премиерът Арсений Яценюк изтъкна, че Меморандумът от Будапеща от 1994 г. задължава западните сили да гарантират суверенитета на Украйна. Този договор задължи Киев да се откаже от ядрените си оръжия от съветско време. Той обаче изисква Русия да изтегли войските си от Крим. Друго задължение по документа е Русия, Великобритания и САЩ да гарантират помощ от ООН за Украйна в случай, че тя е заплашена от ядрена атака.

"Ако Украйна не бъде опазена, Иран и Северна корея няма да могат да бъдат убедени да се откажат от ядрените си оръжия", каза Яценюк, който тази седмица ще посети САЩ и ще говори пред Съвета за сигурност на ООН.

В момента Украйна разполага едва с 6000 боеспособни пехотинци, стана ясно на парламентарна сесия в Киев. На нея бе обявено създаването на Националната гвардия под командването на временната власт. Съотношението на военновъздушните сили на Киев към тези на Москва е 1 към 100. Украинските министри обвиниха своите проруски предшественици за окаяното състояние на армията.