България няма да признае резултатите от референдума в Крим, който ще се проведе на 16 март 2014 г. Това заяви пред Дойче веле външният министър Кристиан Вигенин. Пред германската медия той категорично заявява:

За нас това е неприемливо. Предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори. Затова той сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация. ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите.

Българската страна се надява дипломатическите усилия да постигнат резултат, защото "нямаме друга алтернатива освен дипломацията", казва министър Вигенин. По думите му всичко друго означава военна конфронтация, а едва ли някой е готов на такава стъпка. 

Дрънкането на оръжие в региона е демонстрация на сила, която няма да помогне, добавя министърът. Според него изпращането на американски бойни самолети за военни маневри в Полша е свързано с опасенията на балтийските републики за тяхната сигурност.

"Илюзорно е да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот. В случая става въпрос за отдавна планирани маневри и много скоро този кораб отново ще напусне Черно море. Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия", подчертава Кристиан Вигенин.

Що се отнася до опасенията за възможно завръщане на Студената война, българският външен министър смята, че това не е реалистично.

"Светът днес е различен, а Студената война не може да се повтори в мащабите от преди", казва той. Ясно е обаче друго - че оттук нататък отношенията с Русия, поне за известен период от време, няма да бъдат същите, смята той.

"За съжаление за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия", посочва Вигенин и уточнява, че според него една от целите на Русия е очевидно присъединяването на Крим. 

Ако обаче Русия не покаже готовност за компромиси, на Европейския съюз ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции - нещо, което не желае никой нито в България, нито в Германия, каза още министър Вигенин.