"Ние не можем да забраним или не приемем глас по конкретно гласуване, когато е резултат от отговорното поведение на всяка една от парламентарно представените партии.”

Това каза председателката на НС Цецка Цачева пред Нова тв по повод гласуването на ДПС в подкрепа на искания от правителството дълг от 16 млрд. лв. Тя подчерта, че няма ново прегрупиране на политическите сили и че се надява 4-те парламентарни групи, които стоят зад кабинета "Борисов", да си удържат на казаната дума и да продължат подкрепата.

„Начинът, по който водим диалога с четирите парламентарни групи, които формираме мнозинството, изключва това, за което твърдите", отговори тя на въпрос за евентуално сближаване на ГЕРБ и ДПС.

Цачева още веднъж повтори, че тезата, че става въпрос за поемане на нов дълг, е била дълбоко погрешна. По думите й всеки добронамерен човек, който без заден план разсъждава върху тази тема, е наясно, че това е било необходимото и възможното,  за да може държавата да си поеме глътка въздух.

„Голямата драма дойде от това, че не стана ясно в началото, че се поема тази сума за един тригодишен период напред”, разясни председателя на парламента.

„ДПС обявиха в пленарна зала след изявлението на г-н Горанов, че по начина, по който той представи нещата в зала, са съгласни. Голямата драма дойде от начина, по който това предложение беше внесено от МС, бързото гледане в комисии без тези разговори, които се състояха в по-късен период”, каза Цачева.