Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това е най-знаковото убийство в Русия по време на управлението на президента Путин, коментира New York Times показният разстрел на опозиционера Борис Немцов. Куршумите допринасят единствено за усещането, че страната се отдалечава от бъдещето, което мнозина предричаха в началото на 90-те, когато Немцов получи своя старт по времето на първия постсъветски президент Борис Елцин. Сега избледнява до нищожност визията за плуралистична политическа система от вида, който той искаше за Русия.

Руснаците са шокирани от убийството, най-малкото защото Немцов се превърна в една от най-устойчивите политически фигури в постсъветската ера. Той не е първият опонент на Путин, станал жертва на безсрамно убийство. По подобен начин бяха отстранени адвокатът дисидент Станислав Маркелов и журналистката Анна Политковская (точно на рождения ден на Путин 7 октомври) в Москва, както и активистката за човешки права Наталия Естемирова в Чечня. Бившият агент на КГБ Александър Литвиненко, който се обърна против Путин, бе убит в Лондон от агенти, които го отровиха с радиоактивен полоний. В никой от тези случаи отговорните за деянията не са подведени под отговорност. Когато британските власти идентифицираха заподозрян за убийството на Литвиненко, той стана член на руския парламент. 

В петък Путин обяви чрез своя говорител, че лично ще надзирава разследването на убийството на Немцов. В страна, в която полицията и правосъдието са изкривени така, че да служат единствено на Путин и режима му, плодовете на това разследване, ако изобщо има такива, не биха заслужавали доверие, анализира американският вестник.

Разстрелът има потенциала да създаде политическа криза в Русия, без значение какъв е мотивът или кой стои зад него, предрича Fox News. Яростен критик на Путин, Немцов атакуваше неефективността на правителството, необузданата корупция и политиката на Кремъл за Украйна, която обтегна отношенията между Русия и Запада до степен, невиждана от времето на Студената война. Немцов разгневи правителството на Путин преди две години, когато заяви, че са откраднати милиарди долари от фондовете за Зимната олимпиада в Сочи – родния град на опозиционния политик. 

Ключови думи

Коментари

Коментара на New York Times преди убийството ли е писан или след?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.