Изчезналият на 8 март малайзийски самолет може да е бил взривен по начина, по който това става в знаменития роман "Летище" от американския писател Артър Кларк, написан през 1968 г.

Това става ясно от нова версия, разследванан от властите в Куала Лумпур.

Машината "Боинг 777" на компанията "Малейша еърлайнс" с 239 души на борда изчезна на път за Пекин. Досега от нея не са намерени никакви останки. Това навежда на мисълта, че самолетът може да се е разпаднал във въздуха. Причина би могла да бъде разхерметизация, най-вероятно в резултат на взрив.

Малайзия води разследване дали някой от пътниците в самолета е имал лични или психологически проблеми, предаде Ройтерс. "Може би някой от пасажерите си е купил застраховка за солидна сума, да е бил някой, който иска семейството му да спечели от това. Може да е бил някой, който дължи сериозна сума. Проверяваме всички възможности", каза на пресконференция шефът на малайзийската полиция. Халид Абу Бакар.

В романа "Летище" фалиралият американски строителен предприемач Д. О. Гереро се отчайва от живота. Той се застрахова за 300 000 долара, които в случай на негова гибел трябва да получи съпругата му Инес. След това Гереро се казва на самолет от САЩ за Италия с куфарче, натъпкано с експлозиви. Намерението му е да се взриви над Атлантическия океан и да няма следи, тъй като самолетът ще се разпадне още във въздуха.

Планът за застраховката обаче е осуетен. Д. О. Гереро е разкрит заради бдителен чиновник. Все пак атентаторът успява да се взриви на борда, но загива само той. С пробойна в корпуса самолетът се приземява и няма други жертви сред пътниците и екипажа. Застраховката е анулирана.

Същевременно остава в сила версията за тероризъм за изчезналия самолет. Днес стана ясно, че двамата пътници с фалшиви паспорти били иранци. Документите били на имената на италианеца Лиджи Маралди и на австриеца Кристиан Козел. Те били открадната от двамата преди време в Тайланд.

Часове по-късно малайзийските власти обявиха, че единият от иранците няма връзка с терористични организации, а е бежанец. Крайната дестинация на пътуването му бил Франкфурт. Той смятал да иска политическо убежище в Германия.

На пресконференция на малайзийската полиция бяха показани снимки на двамата иранци, направени от охранителните камери на летището в Куала Лумпур.