"Немцов не се занимаваше с бизнес, нямаше лични проблеми. Убийството му е политическо", коментира адвокатът на опозиционера Вадим Прохоров. По негова информация клиентът му е получавал заплахи в социалните мрежи през последните няколко месеца.

Вадим Прохоров.

„Заплахи и провокации имаше постоянно – хвърляли са тоалетна чиния по автомобила му, заливали са го с амоняк, замеряли са го с яйца. Преди няколко месеца той започна да получава заплахи в социалните мрежи, заради което се обърна към правоохранителните органи. Смятам обаче, че тези, които са го направили, едва ли са предупреждавали“, каза Прохоров. Коментирайки възможните версии за убийството, адвокатът заяви, че мотивите не лежат във финансова или лична плоскост.  

Веднага след кървавато престъплание в Москва разследващите органи започнаха да търсят мотивите за убийството. Руските власти гледат на деянието като провокация преди планираното за 1 март масово шествие на опозицията. Следственият комитет заяви, че разследва всички версии за смъртта на руския опозиционен политик, включително поръчково убийство. По думите на говорител на следствието, възможно е зад убийството да стоят политически мотиви. 

Следователите изземат документи от апартамента на Немцов. Взети са документи, записи и други материали на убития политик. Изследван е и хард-дискът на компютъра на Немцов.