Борис Немцов се опасява, че Владимир Путин ще ге "поръча" заради опозиционните му изказвания.

Това заявява самият той в интервю за в. "Собеседник", публикувано на 10 февруари. Само 17 дни по-късно опозиционерът бе убит в Москва.

Факсимиле от интервюто на Немцов пред "Собеседник"

Дотогава Борис Ефимович споделял опасенията си само с най.близкия си човек. Това е майка му. Но най-накрая той решил да се обърне към "Собеседник", твърди изданието.

"Никога не съм криел своите политически възгледи", започва разговора си Немцов. "Смятам, че именно той (Путин - б.р.) разпали войната в Украйна. Отношението ми към него не би могло да бъде по-лошо. Най-вече след събитията на "Норд-Ост" и в Беслан."

Немцов припомня за щурма на командосите срещу завзетия от терористи театър на улица "Дубровка" в Москва през 2002 г., завършил със смъртта на над 100 заложници, както и за кървавата баня през 2004 г., взела над 300 жерптви в училището в Беслан.

Ето продължението на изповедта му.

Скъпата ми майчица се казва Дина Яковлевна Ейдман. През март, дай Боже, тя ще навърши 87 години. Тя е заслужил лекар педиатър, отдавна е пенсионер, но и до днес се интересува с всичко, свързано с медицината. Животът й бе много тежък. По време на войната, докато е ученичка, копае окопи, след това възпита две деца. Сега живея в Москва, а мама в Нижний Новгород е сама, но си живее прекрасно. Тя има по-малко бели коси от мен. Тя няма склероза, тя е абсолютно с всичкия си и паметта й е ясна. Обсъждаме с нея успехите на моите деца и нейните внуци. За политика с мама също обичаме да си поприказваме. Тя е категорично против това, което става в Украйна, смята, че това е катастрофа и пълен кошмар. Но повече от Украйна я вълнува Путин. Всеки път, когато й се обаждам, ми мрънка: "Кога ще спреш да ругаеш Путин? Той ще те убие!" И го казва съвсем сериозно.

Към ВВП (така руснаците наричат съкратено Владимир Владимирович Путин - б.р.) тя, разбира се, се отнася много лошо. Все пак съм неин син, в края на краищата. Мама винаги ме е учила, че човек трябва да отстоява гледната си точка, да бъде независим и самостоятелен. На своя глава ме възпита такъв, а сега се възмущава, че ругая Путин, който се опитва да отнеме от мен и от Вас свободата. Тя наистина се страхува, че той може да ме убие в близко време заради моите изказвания - както в реалния живот, така и в социалните мрежи. Тя много се страхува от това. Тя и заради Ходорковски (виждала го е още преди да влезе в затвора и се сприятели с него) и Навални много страда, но не толкова, тъй като все пак е моя майка, а не тяхна.

- А Вие след такива разговори с майка Ви започнахте ли да се опасявате, че Путин може в близко време да Ви убие лично или чрез последници?

- Знаете ли, да... Малко. Не толкова много, колкото мама, но все пак... Но все пак не се страхувам толкова много от него. Ако се страхувах толкова много, едва ли бих оглавил опозиционна партия, едва ли бих се занимавал с това, с което се занимавам. Предайте между другото поздрави от мен и мама на Дмитрий Биков (поет с опозиционни възгледи, сътрудник на "Собеседник" - б.р.).

- Благодаря, ще предам. Надявам се, че здравият смисъл ще надделее и Путин няма да ви убие.

- Дай Боже. И аз се надявам.