Антоанета Цонева, Николай Стайков, Константин Павлов – Комитита и Асен Генов обявиха, че ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Четиримата получиха писма от НАП за пълна проверка на доходите за четири години назад. Тя е разпоредена от прокурорът от Софийска градска прокуратура Боряна Бецова, а поводът е сигнал на издателя на „Пик“ Недялко Недялков срещу тях.

Цонева, Стайков, Павлов и Генов обявиха с еднакви статуси в социалната мрежа фейсбук, че ще търсят правата си извън България:

"Аз и моите приятели от Протестна мрежа ще сезираме Европейския съд по правата на човека.

Актът на прокуратурата, с който е стартирала проверката в НАП, не подлежи на последваща санкция в рамките на съдебната система в България по силата на така съществуващото законодателство. Това изчерпва възможността за реакция на българската правна система и дава директно основание да бъде сезиран Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Правилата на Съда в Страсбург са такива, че към него гражданите на страните-членки могат да се обърнат едва тогава, когато правните механизми в собствената им страна са изчерпани.

Актът на прокуратурата изчерпва правните механизми в собствената ни страна. Той няма как да бъде обжалван."

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров разпространи изявление, в което защитава действията на прокурор Бецова. Тя е същият обвинител, който отказа да образува производство срещу Делян Пеевски по подадения от „Протестна мрежа“ сигнал, в който бяха изредени конкретни съмнения за престъпления.

Клуб Z публикува за първи път и сигнала, който бе използван като повод за действията срещу активистите на „Протестна мрежа“. В него също няма посочено нито престъпление или съмнение за престъпление.

Посолството на САЩ обяви, че ще наблюдава открито развитието. Посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан пък попита в туитър:

„Боряна Бецова каква ябълка е?“