Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е внесъл контрасигнал за набеждаване до главния прокурор Сотир Цацаров заради сигнала на "Протестна мрежа" срещу него, Делян Пеевски и Николай Бареков. Протестиращите поискаха на 25 февруари държавното обвинение да разследва тримата за "организирана престъпна група".

Сигналът на банкера за набеждаване е срещу три конкретни лица, а не срещу всички, които са подписали писмото до прокуратурата - Нколай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов.

"Неверните им твърдения се съдържат не само в сигнала им, адресиран до г-н Цацаров, и редица други институции, а и в последващите им изказвания и коментари", се казва в съобщението, публикувано на сайта на банката.

Според Цветан Василев, тримата били извършили престъплението "набедяване, предвидено и наказуемо по чл. 286, ал. 1 от Наказателния кодекс".

Антоанета Цонева коментира пред Клуб Z, че е изненадана от действието на банкера и обвиненията му, че цели да навреди на репутацията му.

"По никакъв начин не искам да уроня престижа на банката. Аз притежавам акция от нея и нямам интерес от това. Дори като акционер съм притеснена, че именно г-н Василев в момента може да урони престижа на институцията", каза Цонева. 

Сигналът на "Протестна мрежа" е от 17 страници и обобщава данни от публични източници. Документът е от четири части - в първата са събрани данни за имотното състояние на Делян Пеевски, съмнения за спрени разследвания срещу него, търговия с влияние и неспазена процедура за допуск до класифиицирана информация, когато той бе избран за председател на ДАНС.

Втората част на сигнала била за финансирането на медиите на майката Пеевски Ирена Кръстева, а третата - за отпуснатите кредити на банката на Василев КТБ.

Последната част от сигнала засяга финансирането на партията на Николай Бареков "България без цензура".

Още на следващия ден главният покурор Сотир Цацаров реагира със серия от проверки срещу Пеевски, Василев и Бареков.

"По сигнала е започнала проверка. В хода й ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи. С постановления на прокуратурата на Националната агенция по приходите е възложено извършването на пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков", се казваше в съобщението на прокуратурата.