Внезапният обрат в позиция на ДПС, относно новия дълг от 16 млрд. лева, има не само икономически, а и сериозни политически аргументи. Това признаха в кулоарите на Народното събрание депутати от Движението, които подкрепиха ратификацията. Тя бе гласувана в сряда.

"Никога нямаше да подкрепим новия дълг, ако и Патриотичният фронт бе гласувал "за" него", каза депутат от ДПС.

Негов колега пък изтъкна, че друга цел на обрата в позицията е бил да се постави "на тясно" Реформаторският блок (РБ) и да бъде принуден да гласува заедно с ДПС.

Не за пръв път ГЕРБ, ДПС и реформаторите гласуват заедно. Преди време трите партии отхвърлиха отпадането на плоския данък и замяната му с прогресивно-подоходен. Тогава Йордан Цонев изрично изтъкна, че без ДПС плоският данък е щял да падне.

ГЕРБ разчиташе на ДПС и при гласуването на законопроекта, с който се даде възможност пари от частни пенсионни фондове да бъдат прехвърлени в НОИ. Тогава обаче реоформаторите бяха против.

При гласуването на новия заем от РБ усетиха капана, скроен им от ДПС и се опитаха да реагират. При първото гласуване лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Блока Радан Кънев гласува против ратификацията на новия дълг, макар всички останали депутати да бяха  "за".