От вчера са разпоредени мерки за засилен контрол на КАТ във връзка с очакваното голямо пътуване през 4-те почивни дни. Това каза пред Клуб Z Антон Антонов от националната „Пътна полиция“. В периодите от 14 – 22 ч. в петък, 8 - 12 ч. в събота и 14 - 20 ч. на 3 март са извадени всички налични технически средства, за да се контролира скоростта. Шефът на КАТ припомни, че тя е най-големият причинител на жертви и ранени по пътя.

Освен това във всяка от почивните вечери между 22 – 02 ч. е разпоредена операция „Алкохол и неправоспособност“, която говори сама с името си. „Ще се тестват водачи и за наркотици. Нека не си позволяват да сядат зад волана“, каза Антонов.

По отношение на контрола той напомни, че масово полицейските коли вече са на пътя, след като бяха изтеглени за видеооборудване. Към днешна дата около 110 патрулки имат камери и софтуер, раздадени са инструкции и отново правят индивидуални проверки. Той очаква до сряда-четвъртък всичките планирани 120 да са със снимачки.

Отделно от това по празниците ще са активни и всички коли с камери за отчитане на скоростта.

„На практика това означава, че над 200 коли контролират с видеозаснемане – добре е водачите да го знаят“, допълни Антонов.

Той изреди и направленията, които са най-тежки и по които ще работят най-много полицаи:

- По традиция № 1 е пътят от София към Благоевград-Петрич-Кулата. Там допълнително обстановката ще е усложнена, защото в Банско има Световна купа по ски. Ще се контролира трафикът не само по Е-79, а и по второкласния път към Банско. Само до Благоевград проверките ще са на поне 4 пункта.

- Магистрала „Тракия“ е станала 2 пъти по-натоварена. По данни от АПИ, ако през 2013 г. са минавали по 20 000 коли средно за денонощие, те вече са 37 000 – 38 000, каза Антонов. Той си го обяснява с това, че вече мнозина за Северна България минават по „Тракия“ и призова водачите към внимание.

- Другите инфарктни направления ще са АМ „Хемус“, София - Калотина, Пловдив - Хасково  - Капитан Андреево.

Полицаят специално призова към търпение и напомни, че аварийните ленти на магистралите миналата година са взели 8 жертви.

„Те не са за спиране и престой или съответно – за изпреварване от страна на по-нетърпеливите. Трябва да запомним, че те неслучайно се наричат аварийна лента – това е голям проблем“, подчерта Антонов. 

Освен това той напомня, че се очакват леки превалявания, т.е. - мокри пътни настилки. В Сезероизточна България – Варна, Русе, Силистра ще има мъгли. Антонов напомни, че в закона е записано, че при намалена видимост е забранено изпреварването. „Но май малко шофьори си го спомнят. Нека се замислят, че няма да стигнат кой знае колко по-бързо“, каза той.