"Искам да кажа, че съм жив", заяви преди малко отстраненият от власт украински президент Виктор Янукович.

Той даде пресконференция в руския град Ростов на Дон. Там на 28 февруари бе и първата му публична поява след неговото бягство от Украйна.

"Първо, понеже в Украйна се разпространяват всякакви слухове, искам да кажа, че съм жив. Не мога обаче да кажа, че съм добре, защото не мога без дълбока скръб да наблюдавам ставащото в Украйна", добави той.

Преди седмица плъзнаха слухове, че Янукович е получил инфаркт и че дори е починал. Вероятно главната цел на днешната му поява бе да докаже, че е жив. Както и на предишния си брифинг, той говори пред журналистите не повече от 10 минути и на руски език, като предварително бе обявено, че не са предвидени въпроси към него.

Янукович отново се обяви за законен президент на страната си. Той заяви, че в момента в Украйна вилнеят ултранационалисти и че Западът ги подкрепя. "Ослепяхте ли? Загубихте ли паметта си? Забравихте ли какво е фашизмът?", попита риторично Янукович западните лидери. Той смятада се обърна към Конгреса, Сената и правосъдното министерство на САЩ да направят оценка на сегашните управници в Киев, които според него са установили "бандитски режим".

"Никъде не съм бягал. Няма да се наложи дълго да чакате. Непременно ще се върна в Киев", каза още бившият президент. Той окачестви като нелегитимни предсрочните избори за държавен глава, които ще се състоят на 25 май.

Янукович не спомена и дума за Крим, около който напрежението между Русия и Украйна почти достигна точката на кипене.